Cu doar sase zile inainte de a incepe amendarea nevaccinatilor, guvernul austriac a anuntat ca suspenda obligativitatea vaccinarii anti COVID. Din 14 martie, si Franta elimina pasaportul vaccinal, prin care, practic, numai vaccinatii si cei trecuti prin boala puteau avea o viata normala, iar nevaccinatii erau izolati din punct de vedere social.
Austria a fost prima si ultima tara europeana care impusese vaccinarea obligatorie a tuturor persoanelor de peste 18 ani, cu exceptia gravidelor si a celor trecuti prin boala in ultimele 3 luni.
Legea vaccinarii obligatorii era in vigoare din 5 februarie, dar din 15 martie urmau sa fie impuse amenzi usturatoare celor ce refuza vaccinarea. Nevaccinatii erau pasibili de amenzi intre 600 si 3.600 de euro.
Mai multe voci s-au ridicat în rândul opiniei publice austriece pentru a cere revizuirea textului legislativ, în contextul în care Austria a renunţat la începutul lunii martie la majoritatea restricţiilor antiepidemice.
Guvernul recunoaste ca obligativitatea era o incalcare a drepturilor omului
“Vom suspenda vaccinarea obligatorie. De ce ? Pentru ca in acest moment sunt multe argumente convingatoare ca aceasta incalcare a drepturilor fundamentale nu este justificata,” – a declarat Karoline Edtstadler, ministrul afacerilor constitutionale din Austria.
Din punct de vedere politic, vaccinarea obligatorie a devenit o povara pentru guvernul condus de conservatori. Iar Partidul Libertatii, a treia forta in parlament, cu orientare pronuntat de dreapta, a atacat guvernul de nenumarate ori pe aceasta tema. Legea prin care se introducea vaccinarea obligatorie a avut efecte aproape zero in convingerea austriecilor sa se vaccineze.
Obligativitatea a fost doar suspendata
Faptul ca, deocamdata, obligativitatea vaccinarii nu mai exista, nu inseamna insa ca in viitor nu poate reveni. Ministra Edtstadler a declarat ca impunerea vaccinarii se poate face in viitor, daca va fi necesar.
FRANTA ELIMINA PASAPORTUL VACCINAL
Din 14 ianuarie, francezii nu mai au nevoie de pasaport vaccinal pentru a avea acces in diverse institutii, plus baruri, restaurante, teatre, obiective turistice. In plus, masca nu va mai fi obligatorie in interior, cu exceptia mijloacelor de transport in comun, a institutiilor medicale si a centrelor de ingrijire.
Monica