Scortisoara e un condiment foarte apreciat, dar si un medicament traditional, cu alte cuvinte face parte din asa-numitele “leacuri babesti”.
Sunt tot mai multe dovezi stiintifice ca un consum constant de scortisoara ne poate ajuta in diverse afectiuni sau ne poate feri de o serie de maladii.
Printre beneficiile scortisoarei figureaza scaderea nivelului de zahar din sange. Cateva studii realizate in Statele Unite, pe adulti si pe animale care sufera de diabet, arata ca scortisoara poate ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange. Nu se stie insa cat timp dureaza efectul. De asemenea, studiile arata ca scortisoara accelereaza metabolismul, asadar ne ajuta sa slabim. Un ulei esential din scortisoara, numit cinamaldehida “ataca” celulele grase si le face sa arda mai multa energie. Ritualurile de infrumusetare ar trebui sa includa scortisoara. Sunt deja pe internet retete de “masca de fata cu scortisoara”, despre care se spune ca usuca rapid cosurile si calmeaza tenul, inlaturand roseata. Un studiu de laborator sugereaza ca scortisoara poate stimula productia de colagen, iar pielea noastra poate arata mai tanara.
Scortisoara are rezultate promitatoare si in incetinerea cresterii celulelor canceroase si chiar in distrugerea lor. Deocamdata, studiile au fost realizate doar pe animale sau pe celule crescute in laborator, nu pe oameni.
Scaderea tensiunii arteriale – unele studii, tot americane, arata ca daca manacam scortisoara zilnic, timp de trei luni, tensiunea arteriala ar putea sa scada, mai exact presiunea sistolica.
Monica