Ungaria: inflatia e de neoprit

In Stiri de afaceri de ultima ora

In februarie, indicele anual al preturilor de consum a crescut la 8,3 la suta, un nivel record, care nu a mai fost inregistrat din 2007.

In februarie, cresterea de preturi a fost de 1,1 la suta. Pretul alimentelor a crescut, in ultimul an, cu 11,3 la suta, carburantii cu 18,7 la suta, iar bauturile alcoolice si produsele din tutun cu 8,2 procente. Banca Nationala a Ungariei

Aceste cresteri s-au inregistrat in pofida faptului ca guvernul a plafonat anumite preturi la produsele de baza. Daca nu ar fi luat masura plafonarii preturilor, inflatia ar fi fost cu 3 sau 4 procente mai ridicata.

La capitolul inflatie, Ungaria este la mijlocul clasamentului tarilor din Uniunea Europeana. Ritmul de crestere al preturilor a fost mai rapid in Lituania, Estonia, Belgia, Letonia, Polonia si Cehia.

Guvernul de la Budapesta atrage atentia ca urmeaza noi scumpiri, in contextul sanctiunilor impuse Rusiei, care au antrenat cresteri de preturi la nivel mondial, in toate sectoarele. Dupa invazia rusilor in Ucraina, toate monedele tarilor central si est europene si-au pierdut din valoare, dar forintul ungar pare cel mai afectat. S-a devalorizat mai mult chiar decat hryvnia, moneda nationala ucraineana. De asemenea, guvernul ungar afirma ca sunt multi speculanti pe piata de capital, care prin diverse manevre au reusit sa slabeasca forintul.

Citeste si aceasta stire:  Cat de importanta este personalizarea solutiilor de economisire

In plus, guvernul avertizeaza ca desi la capitolul exporturi, Ungaria nu are de suferit (doar 3,6 la suta din exporturile Ungariei merg spre Ucraina si Rusia) la capitolul energie situatia e delicata. Ungaria este, la nivelul Uniunii Europene, una dintre tarile cele mai dependente de gazul rusesc. De aceea, daca liderii Uniunii Europene stabilesc sanctiuni in domeniul energetic, Ungaria va fi dur lovita. Intr-o postare pe Facebook, ministrul de finante, Mihaly Varga, precizeaza ca extinderea sanctiunilor in sectorul energetic reprezinta cel mai grav pericol la adresa forintului si a poporului maghiar. “Cei care doresc extinderea sanctiunilor si in sectorul gaze naturale vor ca maghiarii sa plateasca intreg costul razboiului” – scrie Varga in postarea de pe Facebook.

Monica

You may also read!

Rusia a tăiat curentul Finlandei

Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform

Read More...

Rusia a amplasat sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Șerpilor

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", a declarat vineri purtătorul

Read More...

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora