De curând, relațiile politice dintre Statele Unite și China au intrat într-un nou impas după ce s-a descoperit că un așa-zis balon meteorologic, cum l-a numit Beijingul, plutește în spațiul aerian al SUA, și nu oriunde, ci tocmai pe deasupra statului Montana, acolo unde sunt mai multe centre de rachete strategice americane.
Chinezii au susținut că balonul e unul meteorologic abia după ce a fost observat de americani. Când Pentagonul l-a doborât, Beijingul a protestat. Oare de ce, dacă era doar meteorologic? S-au pierdut informații despre ploile din Șanghai?
Dar să trecem la ”balonul” care este și el tot ”meteorologic” dar din alt domeniu, și este tot de fabricație chineză. Este vorba despre cuplul Chen Jin și Lin Huifen, balonul și nacela cum s-ar putea descrie din punct de vedere tehnic. Iar acest balon este unul care este de presă, scrie despre evenimente din România care prezintă interes pentru Beijing. Și nu de câteva luni.
Balonul Chen Jin și nacela Lin Huifen plutesc în spațiul românesc încă din anii 80 ai secolului trecut, așa cum se arată într-o dezvăluire a revistei Newsweek Romania.
Dacă balonul meteorologic a plutit prin Montana, cel de presă de la noi a navigat la Deveselu, în calitate de invitat, la lansarea scutului antirachetă. Nu mai trebuie să ne mire interesul pe care îl suscită Scutul de la Deveselu pentru chinezul de rând care e frate cu rusul de rând, călcat de cizma murdară de sânge a lui Vladimir Putin.
Cert e că balonul agenției Xinhua plutește din sediul de la București pe unde nu bate vântul, adică este ghidat spre interesele regimului comunist de la Beijing, să informeze cât mai bine pe cetățeanul chinez. Cetățean care se numește Xi Jinping. Chen Jin și Lin Huifen s-au pregătit pentru o Românie comunistă și s-au trezit fără să vrea într-o Românie sălbatic capitalistă, cu accente social democrate, care a fost pe placul lor. Au înflorit știri și au înflorit și ei pe lângă știri și așa curentul meteorologic i-a purtat lin peste perioada Iliescu-Năstase, peste cea a lui Traian Băsescu spre democrația NATO și UE de acum.