Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor

In Stiri de afaceri de ultima ora

Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, şi a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro, transmite Reuters.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%.

“La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte”, se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Citeste si aceasta stire:  Rennen - Pionierat în Transportul România-Germania: O Experiență Inovatoare și Fiabilă

Într-o încercare de a atenua impactul creşterii costurilor de împrumut, BCE a prezentat Instrumentul de protecţie a transmisiei (TPI), prin care va achiziţiona bonduri dacă va vedea semne de fragmentare financiară în rândul statelor din zona euro.

“Nivelul achiziţiilor TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare. Achiziţiile nu sunt restricţionate ex ante”, a precizat BCE.

Iată cine câştigă şi cine pierde când cresc costurile de împrumut.

Împrumuturile devin mult mai scumpe

Băncile comerciale împrumută bani de la BCE, iar în schimb ele împrumută gospodăriile şi companiile. Ani de zile cei care s-au împrumutat au putut profita de ratele dobânzilor ultra-scăzute, menite să stimuleze creşterea economiei.

Când BCE începe majorarea dobânzilor, băncile vor trece clienţilor aceste costuri de împrumut mai ridicat. Totul, de la cumpărarea unei case, la refinanţarea datoriei sau obţinerea unui credit pentru companie devine mai scump.

Creditorii vor analiza de asemenea mult mai atent solicitările de împrumut, pentru a se asigura că nu-şi asumă prea multe riscuri.

Citeste si aceasta stire:  Cele 5 beneficii ale relatiilor publice - Creste autoritatea firmei si construieste relatii strategice

 

You may also read!

Ambasada SUA sugereaza autoritatilor române să accepte primul tur al prezidențialelor

Pentru a doua oara in mai putin de o saptamana, Ambasada Statelor Unite in Romania incearca sa tempereze “elanul”

Read More...
REGULI-LA-TRECEREA-FRONTIEREI-GERMANE-1

Reguli la trecerea frontierei germane in decembrie

Dacă plănuiți să călătoriți în Germania în decembrie, este esențial să fiți informați despre noile reguli la trecerea frontierei.

Read More...

Ultimele noutati privind alegerile prezidentiale de duminica

La alegerile din 24 noiembrie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.968 de secții de votare, iar în străinătate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro