BBC, despre “antisemitismul care distruge fragila comunitate evreiască din România“

In Stiri externe de ultima ora

Imaginile cu pietrele de mormânt doborâte şi sparte, într-un cimitir evreiesc din România, au şocat comunitatea evreiască în continuă scădere din  această ţară şi au provocat mesaje de condamnare la nivel internaţional, scrie postul britanic BBC pe site-ul său.

Vandalii au distrus 73 de pietre de mormânt din oraşul nord-estic Huşi la începutul acestei luni, pe fondul creşterii atacurilor antisemite din întreaga Europă.

“Este un eveniment foarte deranjant, dar nu este nimic surprinzător”, a declarat pentru BBC Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului în România.

“Acest lucru arată că antisemitismul este viu, nu contează cine a comis aceste fapte”, a mai declarat el.

“Nu au dat jos două sau trei pietre funerare, ci 73 – e nevoie de timp şi determinare pentru a face aşa ceva”, a declarat Katz. Poliţia a deschis o investigaţie în acest caz.

Reporterii BBC au poposit şi la o sinagogă din Târgu Mureş, unde mai sunt câţiva bătrâni. Liderul comunităţii, Vasile Dub, 72 de ani, este precaut şi îngrijorat în acelaşi timp. El spune că în momentul de faţă se simte absolut în siguranţă în România, dar recunoaşte că nu a spus întotdeauna în public că este evreu.

Citeste si aceasta stire:  Austria nu renunta la taierea alocatiilor pentru copiii nerezidenti

“Adevărata tragedie a fost în anii 1940s,” spune domnul Dub, care şi-a pierdut familia în Holocaust.

În timpul celui de al doilea război mondial, peste 300.000 de evrei din România au fost ucişi, iar câteva mii au fost trimişi în lagărul de la Auschwitz, scrie BBC. În deceniile care au urmat războiului, antisemitismul a perpetuat în România sub regimul comunist iar mii de familii de evrei au emigrat în Israel, în Statele Unite sau alte ţări, în căutarea unui trai mai bun.

Înainte de război, România a avut una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti din Europa. Acum, mai este doar a zecea parte din mărimea sa originală şi majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă.

“Peste 20 de ani nu va mai fi comunitate evreiască în Târgu Mureş”, spune profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, care, la 64 de ani, este cel mai tânăr membru al comunităţii.

Atacul de la cimitirul din Huşi a avut la aproape un an de la profanarea casei în care s-a născut laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel, un supravieţuitor al Holocaustului.

Citeste si aceasta stire:  Estul Europei începe să dea cu flit ”prietenilor” chinezi

You may also read!

PSD-istii si PNL-istii dau inapoi si neaga faptul ca ar vrea sa puna mana pe Pilonul 2 pensii

Dupa scandalul declansat de zvonurile privind nationalizarea Pilonului 2 pensii, PSD si PNL se delimiteaza de amendamentul prin care

Read More...

Google implineste 25 de ani

Google, cel mai folosit motor de cautare din lume, implineste un sfert de secol ! Acum 25 de ani,

Read More...

Cele doua mici “mumii” ale unor presupuse fiinte non-umane au fost analizate de cercetatori

Ramasitele celor doua entitati, presupus non-umane, prezentate in parlamentul din Mexic, au fost analizate de cercetatori, iar concluzia este

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora