BBC, despre “antisemitismul care distruge fragila comunitate evreiască din România“

In Stiri externe de ultima ora

Imaginile cu pietrele de mormânt doborâte şi sparte, într-un cimitir evreiesc din România, au şocat comunitatea evreiască în continuă scădere din  această ţară şi au provocat mesaje de condamnare la nivel internaţional, scrie postul britanic BBC pe site-ul său.

Vandalii au distrus 73 de pietre de mormânt din oraşul nord-estic Huşi la începutul acestei luni, pe fondul creşterii atacurilor antisemite din întreaga Europă.

“Este un eveniment foarte deranjant, dar nu este nimic surprinzător”, a declarat pentru BBC Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului în România.

“Acest lucru arată că antisemitismul este viu, nu contează cine a comis aceste fapte”, a mai declarat el.

“Nu au dat jos două sau trei pietre funerare, ci 73 – e nevoie de timp şi determinare pentru a face aşa ceva”, a declarat Katz. Poliţia a deschis o investigaţie în acest caz.

Reporterii BBC au poposit şi la o sinagogă din Târgu Mureş, unde mai sunt câţiva bătrâni. Liderul comunităţii, Vasile Dub, 72 de ani, este precaut şi îngrijorat în acelaşi timp. El spune că în momentul de faţă se simte absolut în siguranţă în România, dar recunoaşte că nu a spus întotdeauna în public că este evreu.

Citeste si aceasta stire:  O bătaie generală organizată de două vedete YouTube a fost oprită de Poliție, la Berlin

“Adevărata tragedie a fost în anii 1940s,” spune domnul Dub, care şi-a pierdut familia în Holocaust.

În timpul celui de al doilea război mondial, peste 300.000 de evrei din România au fost ucişi, iar câteva mii au fost trimişi în lagărul de la Auschwitz, scrie BBC. În deceniile care au urmat războiului, antisemitismul a perpetuat în România sub regimul comunist iar mii de familii de evrei au emigrat în Israel, în Statele Unite sau alte ţări, în căutarea unui trai mai bun.

Înainte de război, România a avut una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti din Europa. Acum, mai este doar a zecea parte din mărimea sa originală şi majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă.

“Peste 20 de ani nu va mai fi comunitate evreiască în Târgu Mureş”, spune profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, care, la 64 de ani, este cel mai tânăr membru al comunităţii.

Atacul de la cimitirul din Huşi a avut la aproape un an de la profanarea casei în care s-a născut laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel, un supravieţuitor al Holocaustului.

Citeste si aceasta stire:  Șoc la Londra! Premierul May oferă un al doilea referendum pentru Brexit!

You may also read!

fotochisinau

Dupa semnalul clar de la Moscova, oligarhul Plahotniuc cedeaza puterea, dar vrea anticipate

La doar o zi dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat clar ca sprijina guvernul Maia Sandu-Igor Dodon, Partidul

Read More...

Ambasadorul Federației Ruse la București: Rusia este mulțumită de acordul politic de la Chișinău

Fost ambasador la Chișinău timp de aproape 5 ani, Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București a subliniat că

Read More...

Maia Sandu si Igor Dodon, un cuplu politic straniu

Mare fierbere politica in Republica Moldova, Curtea Constitutionala invalideaza numirea guvernului condus de Maia Sandu Din dusmani, au devenit aliati

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora