BBC, despre “antisemitismul care distruge fragila comunitate evreiască din România“

In Stiri externe de ultima ora

Imaginile cu pietrele de mormânt doborâte şi sparte, într-un cimitir evreiesc din România, au şocat comunitatea evreiască în continuă scădere din  această ţară şi au provocat mesaje de condamnare la nivel internaţional, scrie postul britanic BBC pe site-ul său.

Vandalii au distrus 73 de pietre de mormânt din oraşul nord-estic Huşi la începutul acestei luni, pe fondul creşterii atacurilor antisemite din întreaga Europă.

“Este un eveniment foarte deranjant, dar nu este nimic surprinzător”, a declarat pentru BBC Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului în România.

“Acest lucru arată că antisemitismul este viu, nu contează cine a comis aceste fapte”, a mai declarat el.

“Nu au dat jos două sau trei pietre funerare, ci 73 – e nevoie de timp şi determinare pentru a face aşa ceva”, a declarat Katz. Poliţia a deschis o investigaţie în acest caz.

Reporterii BBC au poposit şi la o sinagogă din Târgu Mureş, unde mai sunt câţiva bătrâni. Liderul comunităţii, Vasile Dub, 72 de ani, este precaut şi îngrijorat în acelaşi timp. El spune că în momentul de faţă se simte absolut în siguranţă în România, dar recunoaşte că nu a spus întotdeauna în public că este evreu.

Citeste si aceasta stire:  Dupa o vizita fulger la Strasbourg, premierul May obtine modificari ale acordului Brexit

“Adevărata tragedie a fost în anii 1940s,” spune domnul Dub, care şi-a pierdut familia în Holocaust.

În timpul celui de al doilea război mondial, peste 300.000 de evrei din România au fost ucişi, iar câteva mii au fost trimişi în lagărul de la Auschwitz, scrie BBC. În deceniile care au urmat războiului, antisemitismul a perpetuat în România sub regimul comunist iar mii de familii de evrei au emigrat în Israel, în Statele Unite sau alte ţări, în căutarea unui trai mai bun.

Înainte de război, România a avut una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti din Europa. Acum, mai este doar a zecea parte din mărimea sa originală şi majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă.

“Peste 20 de ani nu va mai fi comunitate evreiască în Târgu Mureş”, spune profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, care, la 64 de ani, este cel mai tânăr membru al comunităţii.

Atacul de la cimitirul din Huşi a avut la aproape un an de la profanarea casei în care s-a născut laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel, un supravieţuitor al Holocaustului.

Citeste si aceasta stire:  Fiica lui Michael Jackson, tentativă de sinucidere

You may also read!

Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui

Read More...

Nicio dovada ca Trump ar fi colaborat cu rusii

A fost facut public raportul intocmit dupa 2 ani de ancheta de procurorul special Robert Mueller. Documentul, de 400

Read More...

Un robot a devenit prezentator de știri la postul național de televiziune din Rusia

Postul național de televiziune din Rusia, Rossiya 24, a introdus un robot pe post de prezentator pentru unele buletine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora