“Am discutat despre criza alimentara. Chiar va avea loc” – a declarat presedintele american, dupa intalnirile de la Bruxelles cu liderii NATO.
Liderul american a recunoscut ca, din cauza conflictului Rusia-Ucraina si a sanctiunilor impuse Rusiei, omenirea se va confrunta cu o criza alimentara. “Pretul sanctiunilor nu e suportat doar de Rusia. E suportat de o multime de alte tari, inclusiv de tarile europene si de Statele Unite” – a spus Biden.
El a subliniat ca Ucraina si Rusia sunt ”grânarii” Europei si au o pondere importanta pe piata mondiala. Cele doua tari insumeaza , circa 30 la suta din exporturile mondiale de grâu.
Macron recunoaste si el iminenta criza alimentara
La rândul sau, presedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit despre o initiativa de securitate alimentara propusa in cadrul UE si menita sa reduca riscul unor crize de alimente in urma razboiului din Ucraina. ”Situatia aceasta va crea o criza alimentara, probleme umanitare extrem de serioase in mai multe tari si cu siguranta ca in unele tari vor exista consecinte politice masive” – a spus Macron la conferinta de presa de la Bruxelles.
Klaus Iohannis sustine ca Romania e intr-o situatie buna
Presedintele Romaniei pare mult mai optimist. Chiar daca in mod nejustificat. Asta pentru ca orice criza care afecteaza Europa, va afecta inclusiv Romania. Unde deja oamenii sunt epuizati de preturile galopante. Prezent la summit-ul NATO de la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat ca tara noastra are o situatie buna in privinta agriculturii si ca nu crede ca vor fi probleme. ”Nu credem ca va exista o problema semnificativa in Romania, dar in plan mondial este clar ca pot sa apara situatii in care aprovizionarea nu va fi la nivelul la care am fost obisnuiti, daca ne gandim doar ca o buna parte din grâul care se consuma pe intreaga planeta se produce in Rusia si Ucraina sau cel putin pana acum s-a produs in Rusia si putem sa ne dam seama ca deja de aici este posibil sa apara o problema in aprovizionare” – a spus Iohannis.
Ingrasamintele sunt la preturi record
Ingrasamintele agricole au ajuns la un nivel fara precedent in ultimii 14 ani. Cuplate cu preturile la energie, acestea fac aproape imposibila desfasurarea activitatilor agricole si, prin urmare, recoltele vor fi mult mai proaste. Deja unele tari au rationalizat unele alimente. Spania, de exemplu, a introdus restrictii la vanzarea de ulei si lapte.
Monica