Uniunea Europeana vrea taxarea exceptionala a unor companii energetice

In Stiri de afaceri de ultima ora

La apropiata lor reuniune, de la finele saptamanii, liderii Uniunii Europene ar putea aproba o taxa temporara pe profiturile exceptionale obtinute de companiile energetice dupa cresterea exploziva a preturilor la gaze si electricitate.

Reuniunea sefilor de stat si de guvern din tarile UE va avea loc pe 24-25 martie.  Liderii discuta modalitatile de a-i sprijini pe consumatorii vulnerabili si companiile europene afectate major de cresterea preturilor la energie. Este posibil sa fie convenit un nou cadru privind ajutoarele de stat. Propunerile vin din partea Comisiei Europene.

Potrivit documentului final, citat de Bloomberg :“asa cum a fost propusa de Comisie, taxarea temporara a profiturilor exceptionale poate fi o sursa utila de finantare.” Sumele stranse prin aceasta taxa temporara ar urma sa fie folosite pentru a veni in ajutorul consumatorilor.

Actualele conditii de pe piata ar putea genera in 2022 profituri suplimentare de pana la 200 de miliarde de euro in UE pentru companiile din domeniul gazelor naturale, carbunelui, energiei nucleare, energiei hidro si energie regenerabila.

Citeste si aceasta stire:  Nou salariu minim obligatoriu in firme private

Este putin probabil ca liderii europeni sa fie de acord cu interventia statului pe piata angro de energie. In schimb, e posibil sa ceara ministrilor de resort sa analizeze, in regim de urgenta, diverse optiuni pe termen scurt, inclusiv decuplarea preturilor la electricitate de cele la gaze naturale. In plus, este posibil de asemenea ca liderii UE sa promită o eliminare a dependentei Europei de combustibilii fosili din Rusia şi aprovizionarea rapida a depozitelor de gaze. Se au in vedere achizitii comune de gaze naturale, gaze lichefiate si hidrogen.

Ideea unei taxari suplimentare apare si in Marea Britanie si SUA

Faptul ca cea mai mare companie petroliera din Marea Britanie, British Petroleum, a anuntat un profit anula de 13 miliarde de dolari a facut guvernul de la Londra sa ia in calcul introducerea unui impozit temporar suplimentar, din care sa fie finantat ajutorul acordat gospodariilor. De asemenea, firma Shell a anuntat un profit de 19 miliarde de dolari pe anul trecut, pe care, conducerea companiei l-a numit “un an rodnic.”

Citeste si aceasta stire:  Certificare iso, documentul increderii

Monica

You may also read!

Rusia a tăiat curentul Finlandei

Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform

Read More...

Rusia a amplasat sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Șerpilor

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", a declarat vineri purtătorul

Read More...

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora