Nou salariu minim obligatoriu in firme private

In Stiri de afaceri de ultima ora
newsin

Companiile private ar urma sa fie obligate sa plateasca angajatilor un salariu minim mai mare decat in prezent. Un salt cu adevarat spectaculos s-ar realiza in cazul celor cu studii superioare. In Senat se afla depus un proiect de lege care propune o grila de ierarhizare a salariilor raportata la salariul minim pe economie decis de Guvern, care sa se aplice atat la stat, cat si la firmele private. Proiectul prevede ca “pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficientii minimali de ierarhizare salariala”. O alta prevedere este aplicarea pentru toate categoriile de salariati incadrati pe functii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare a coeficientilor minimali de ierarhizare.

Calculator salariu minim obligatoriu, pe categorii

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie in Romania este de 2080 de lei, stabilit prin HG 937/2018. Angajatii cu studii superioare si care au cel putin un an vechime in domeniul in care s-au specializat si in care lucreaza beneficiaza de un salariu minim diferentiat de 2.350 de lei. Tot un salariu minim diferentiat au si lucratorii din constructii (3000 de lei).

Citeste si aceasta stire:  Cum pot automatizarile sa-ti creasca profitul. Afla de la specialisti!

Potrivit proiectului depus la Senat, salariul minim ar urma sa fie diferentiat pentru fiecare lucrator in baza unui coeficient cu care se va inmulti salariul minim brut pe tara (2080 de lei in prezent), urmand sa rezulte un salariu minim brut pentru fiecare categorie.

Concret, salariul minim brut ar urma sa se acorde dupa cum urmeaza:

  • muncitorii necalificati, coeficient 1: salariu minim brut 2080 de lei, salariu net 1263 de lei, cost salarial total 2127 de lei.
  • muncitorii calificati, lucratorii cu scoala profesionala sau studii liceale, coeficient de 1,20: salariu minim brut 2496, salariu net 1494 de lei, cost salarial total 2552 de lei.
  • absolventii de scoli postliceale sau de liceu cu calificare, coeficient 1,25: salariu minim brut 2600 de lei, salariu net 1552 de lei, cost salarial total 2659 de lei.
  • absolventii de scoli de maistri, coeficient 1,30: salariu minim brut 2704 lei, salariu net 1609 lei, cost salarial total 2765 de lei.
  • absolventi de studii superioare de scurta durata (subinginerii, de exemplu), coeficient 1,5: salariu minim brut 3.120 de lei, salariu net 1840 de lei, cost salarial total 3.190 de lei.
  • absolventi de studii superioare de lunga durata, coeficient 2,20: salariu minim brut 4.576 de lei, salariu net 2677 de lei, cost salarial total 4.679 de lei.
  • absolventi de masterat, coeficient 2,50: salariu minim brut 5200 de lei; salariu net 3042 lei, cost salarial total 5317 lei.
  • angajatii cu doctorat, coeficient 2,80: salariu minim brut 5824 de lei, salariu net 3407; cost salarial total 5955 de lei.
Citeste si aceasta stire:  Bancile centrale cumpara tot mai mult aur

Initiativa legislativa depusa la Senat de parlamentari de la putere si din opozitie are o mare sustinere politica. Proiectul urmareste garantarea unor forme de protectie minima a venitului salariatului.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa treaca mai intai de Senat si sa fie adoptat si de Camera Deputatilor, for decizional. Proiectul a primit atat avize favorabile, cat si nefavorabile in comisiile de specialitate, dar nu s-a supus inca la vot. Legea are termen de adoptare tacita data de 18.10.2019.

You may also read!

Liviu Dragnea o acuză pe Vasilica Dăncilă că a fraudat banii UE. Vasilica riscă 8 ani de închisoare!

S-a rupt lanțul de iubire între Liviu Dragnea și Vasilica Dăncilă. Conștient că nu are nici o șansă să

Read More...

Prefectul de Harghita, demis de un urs

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a declanșat procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei. "Având în vedere

Read More...

A murit unul dintre liderii PSD

Unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai PSD, fostul ministru Bogdan Niculescu Duvăz, a încetat din viață astăzi. Niculescu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora