Bogdan Aurescu condamnă Rusia pentru anexarea ilegală a peninsulei Crimeea

In Stiri externe de ultima ora

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu a declarat într-un interviu publicat de cotidianul spaniol El Mundo cî anexarea ilegitimă şi ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, a dus la o deteriorare gravă a securităţii în regiunea Mării Negre şi euroatlantice. Interviul a fost acordat înaintea vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează joi şi vineri în Regatul Spaniei, în contextul marcării a 140 de ani de relaţii diplomatice.

“Anexarea ilegitimă şi ilegală a Crimeii în 2014 de către Rusia a dus la o deteriorare gravă a securităţii în regiunea Mării Negre şi euroatlantice. Ulterior, desfăşurarea de capacităţi militare ruse (terestre, navale şi aeriene) în peninsulă şi în Marea Neagră a afectat şi mai mult securitatea în regiune. Să nu uităm că Marea Neagră a fost şi continuă să fie folosită de Rusia şi pentru a-şi proiecta forţa înspre Marea Mediterană. Drept urmare, NATO a răspuns într-o manieră progresivă şi coerentă, iar la summitul din Varşovia din 2016 s-a decis crearea unei prezenţe avansate pe flancul estic al Alianţei. Este vorba despre o situaţie total distinctă de cea anterioară anului 2014, pe care România nu o abordează singură, ci în calitate de membră a unei Alianţe puternice şi solide, cea mai puternică alianţă politico-militară de apărare colectivă din istorie”, a apreciat Aurescu, întrebat fiind cum a crescut ameninţarea rusă la adresa României după militarizarea Crimeii.

Citeste si aceasta stire:  O chinezoaică a reuşit să pătrundă ilegal în reşedinţa lui Trump din Florida

Solicitat să comenteze care ar fi cea mai bună abordare a Uniunii Europene faţă de Rusia – accentul pus mai degrabă pe partea de descurajare şi defensivă sau pe dialog -, Bogdan Aurescu a declarat că, din punctul de vedere al României, cele cinci principii directoare ale UE referitoare la Rusia şi stabilite în 2016 trebuie să continue să fie punctul de plecare al abordării europene. “Susţinem deschiderea UE faţă de o colaborare selectivă, altfel spus, dialog cu Rusia în domenii de interes pentru UE, cum ar fi mediul înconjurător, sănătatea, anumite chestiuni de politică externă şi de securitate şi chestiuni multilaterale precum acordul nuclear cu Iranul. Cuvintele-cheie ale acestei abordări trebuie să fie: obiective clare, interes comun, transparenţă (la nivelul UE), unitate şi comunicare strategică. Pe de altă parte, trebuie să continuăm să menţinem regimul de sancţiuni aplicat Rusiei ca urmare a încălcării dreptului internaţional având legătură cu ocupaţia ilegală a Crimeii şi cu activităţile din estul Ucrainei”, a explicat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Citeste si aceasta stire:  San Francisco a devenit primul oraş care interzice vânzarea ţigărilor electronice

Aurescu a adăugat că “România reiterează ferm nevoia de unitate şi coerenţă a UE în relaţia cu Moscova”. “Este imperativ să apărăm valorile, principiile şi interesele fundamentale ale Uniunii. Totul trebuie însoţit de o strategie de combatere a dezinformării”, a explicat ministrul român.

You may also read!

stilouri

Instrumente de scris utile în penarul oricărui elev

Fie că învață online ori că merge la școală, micuțul tău are nevoie de anumite instrumente de scris cu

Read More...
cititor de coduri

Cum alegi un cititor de coduri de bare pentru magazinul tău

Cititorul de coduri de bare este o piesă cheie în domeniul retail sau vânzare cu amănuntul. Deși cel mai

Read More...

O statuie a Regelui Mihai, amplasată în Sinaia cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea ultimului rege al României

Statuia Regelui Mihai I va fi dezvelită la Sinaia în data de 25 octombrie, la împlinirea la o sută

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora