Presedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, isi va da demisia in curand, dupa masivele proteste de strada care au loc de saptamani intregi in marile orase ale tarii.
Bouteflika, in varsta de 82 de ani, are probleme de sanatate. A stat frecvent internat in spital in Elvetia si cu toate ca sute de mii de oameni i-au cerut demisia in strada, saptamani de-a randul, s-a agatat de putere. Intr-un gest rarissim pentru un sef al armatei, seful statului major al armatei algeriene a anuntat ca Bouteflika trebuie demis, conform unui articol din Constitutie, care permite inlaturarea sefului statului, in cazul in care este in incapacitatea de a-si exercita atributiile. Precedenta iesire la rampa a unui sef al armatei a fost in 1992, cand islamistii castigasera alegerile, iar armata a preluat fraiele pentru a opri ajungerea la putere a gruparilor jihadiste.
Un presedinte invizibil
Bouteflika e la putere 20 de ani, cel mai longeviv presedinte al algerienilor. E grav bolnav. In 2013 a suferit un atac cerebral, care l-a imobilizat partial. Nu s-a mai adresat natiunii de atunci, de aproape 7 ani.
Algeria, o tara strategica pentru Occident
Important membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol – OPEC – Algeria e bogata in titei si gaze naturale; o parte din ele ajung in Europa. De asemenea, are un rol crucial in lupta impotriva terorismului islamic. Mai multi diplomati occidentali admit, in discutii private, ca Bouteflika trebuie sa plece , dar exista mari temeri ca fundamentalistii islamici vor incerca sa ocupe prim-planul puterii.
Monica