Statul de drept in Romania – analiza in sedinta de miercuri a comisarilor europeni

In Stiri de actualitate din Romania

Colegiul comisarilor va lua in discutie, la sedinta saptamanala de miercuri, situatia statului de drept in Romania. Intr-o postare pe Twitter, Mina Andreeva, purtator de cuvant al Comisiei Europene, scrie : “Comisia trebuie sa actioneze pentru a apara statul de drept. Colegiul va discuta situatia din Romania privind statul de drept”.

Potrivit unor surse din Bruxelles, Comisia va propune stabilirea unor mecanisme mai puternice pentru protejarea statului de drept in toate tarile UE.

Potrivit agendei colegiului de miercuri, consultata de Newsin, la punctul 8 figureaza adoptarea unei Comunicari a Comisiei catre Parlamentul European si catre Consiliu referitoare la continuarea consolidarii statului de drept in cadrul Uniunii Europene.

Prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, va face o prezentare privind situatia actuala si etapele urmatoare, care ar putea fi luate in calcul.  La final, in jurul orei 13.00, Timmermans va prezenta presei concluziile discutiilor privind statul de drept in Romania.

Asa cum se stie, Timmermans, care se ocupa direct de Mecanismul de Cooperare si Verificare – MCV –  a criticat in repetate randuri guvernul Romaniei – desi sunt din aceeasi familie politica, a socialistilor – pentru ordonantele de urgenta din justitie. In plus, Comisia Europeana a criticat atitudinea PSD de blocare a numirii fostei sefe DNA, Codruta Kovesi, in functia de Procuror-Sef al Uniunii Europene. Joi, la o zi dupa sedinta colegiului comisarilor, la Bruxelles au loc noi negocieri intre statele membre si reprezentantii Parlamentului European, pentru desemnarea lui Kovesi. COREPER – ambasadorii tarilor membre – au respins-o pe Codruta Kovesi, cu toate ca ea este sustinuta de Parlamentul European. La presiunile Bucurestiului, impotriva ei s-a pronuntat inclusiv reprezentantul permanent al Romaniei, Luminita Odobescu. Anterioarele runde de negocieri au esuat.

Citeste si aceasta stire:  Cutremur de 5,4, resimțit în București

Comisia va propune masuri mai dure pentru tarile membre

Potrivit unor surse din Bruxelles, Comisia va propune conceperea unor mecanisme mai puternice pentru protejarea statului de drept in tarile UE. In Comunicarea de miercuri, executivul comunitar va invita guvernele  si Parlamentul European sa ia in calcul eventuale “consecinte mai ferme”, in cazul in care un stat membru refuza sa remedieze situatia atunci cand se abate de la valorile statului de drept consfintite in tratatele UE.

Peste doua luni, echipa lui Jean-Claude Juncker urmeaza sa prezinta o lista de masuri concrete, dupa ce primeste si sugestiile de la tarile membre si de la parlament.

Taierea fondurilor ?

Ideea de a corela acordarea de fonduri UE cu respectarea normelor statului de drept nu ar fi, se pare, scenariul favorit pentru Comisia Europeana. Sunt insa presiuni mari din partea tarilor membre net contributoare la bugetul UE pentru a conditiona banii europeni de respectarea statului de drept.

Monica

 

Citeste si aceasta stire:  A murit Ioan Mihai Pacepa. De data asta, pe bune

 

You may also read!

Lanț de scandaluri de coruptie in clasa politica romaneasca

Cu doar cateva luni inainte de alegeri, PNL si PSD se confrunta cu scandaluri de coruptie care le zdruncina

Read More...

Zelenski are un rival redutabil si vrea sa scape de el: Valeri Zalujnîi

Zalujnîi este comandantul sef al armatei ucrainene si un critic al presedintelui Volodimir Zelenski. De asemenea, este un adversar

Read More...

Controale si amenzi la magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat intreg lanțul de 23 de magazine, din România, apartinând operatorului economic

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora