Diferentele Est-Vest in materie de produse alimentare au trecut demult de sfera protectiei consumatorului. Au devenit o problema politica, pe care mai multe tari din zona, dar in special Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria au ridicat-o la cel mai inalt nivel la Bruxelles.
De ani de zile, statele din centrul si estul Europei se plang ca marile lanturi de supermarketuri si producatorii de alimente vand produse de calitate mai proasta in aceasta zona a Europei. Mai exact, desi ambalajul si marca sunt identice, calitatea difera: mai buna in tarile din Occident si mai slaba in estul si centrul Uniunii Europene, desi, teoretic, e vorba despre acelasi produs.
Dublul standard alimentar nu e doar problema estului
La cererea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Centrul Comun de Cercetare (JRC) – organismul stiintific al Comisiei Europene – intocmeste un raport privind asa numita calitate duala a alimentelor. Evaluarea va fi gata in curand, dar, din ce se stie pana acum, problema diferentelor de calitate e intalnita in mai multe state comunitare. Asa afirma directoarea JRC, Elke Anklam. La conferinta Global Food Safety Initiative, care a avut loc in Franta, ea a declarat ca produse avand calitate duala (produse cu aceeasi eticheta, dar semnificativ diferite din punct de vedere compozitie si caracteristici) au fost identificate in mai multe state membre. Nu in toata Uniunea Europeana, precizeaza directoarea JRC, dar problema nu se reduce la est-vest.
Nu toate tarile UE sunt de acord cu eliminarea diferentelor de calitate
In cadrul evaluarilor cerute de Comisia Europeana se fac campanii de testare la nivelul intregii UE, dar numai 19 tari au ajutat JRC sa mearga in supermarketuri, sa faca fotografii, sa precizeze ce scrie pe etichetele produselor.
Interzicerea standardelor duble alimentare
Cand a izbucnit scandalul legat de calitatea mai slaba a produselor din est, comparativ cu aceasi marca din vest, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis ca scoate in afara legii astfel de practici. S-a tinut de cuvant. Comisia a prezentat o propunere legislativa. Dar negocierile cu statele membre sunt extrem de dificile, iar gurile rele spun ca Germania si Austria sunt tarile care pun frana adoptarii unor reguli clare si dure, la nivelul UE, pentru a elimina acest tip de discriminare.
Rezolvarea acestei probleme figureaza si pe lista de prioritati a presedintiei romane a Consiliului UE.
Madalina Vasiliu
foto: Comisia Europeana