Nutritionistii si expertii in sanatate din toata lumea vorbesc despre mierea de Manuka pe care o clasifica drept un superaliment natural. Aceasta este produsa de albine din polenul unui arbust cu acelasi nume (a carui denumire stiintifica este Leptospermum scoparium), care creste in Australia si Noua Zeelanda. Mierea de Manuka este laudata in special pentru proprietatile sale antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii care o califica drept unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume.
Ce contine mierea de Manuka
Este stiut faptul ca mierea naturala este un antibiotic natural excelent, datorita peroxidului de hidrogen din compozitia sa. Insa nu toate tipurile de miere au aceste proprietati, unele fiind mai puternice decat altele in lupta cu bacteriile. Mierea de Manuka are ca principal ingredient antibacterian metilglioxal (MGO), format din nectar, care se afla si in alte tipuri de miere, dar in cantitati mult mai reduse. Cu cat mierea de Manuka este mai veche, cu atat creste nivelul de MGO. Mierea cu un efect antibacterian trebuie sa aiba o concentratie de MGO care sa depaseasca 100 mg/kg, putand ajunge chiar si la 1000mg/kg.
Pe langa MGO, mierea de Manuka mai contine vitaminele C, B2, B3, B5, B6 si este foarte bogata in minerale: fier, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, zinc, dar si in alte elemente necesare pentru buna functionare a organismului: beriliu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, argint, care se gasesc mai greu in alte alimente.
Aceasta miere de provenienta neo-zeelandeza este unica in toata lumea datorita compozitiei sale si a raritatii, din acest motiv fiind mai scumpa decat mierea clasica. Nectarul din care se obtine are proprietati holistice recunoscute, iar stupii sunt amplasati de apicultori in zone greu accesibile, tocmai pentru a avea certitudinea ca produsul este unul de calitate, ferit de poluare. Albinele au la dispozitie pana la 6 saptamani pe an pentru a culege nectarul si polenul si a-l transforma in excelenta miere de Manuka, mai vascoasa decat cea obisnuita si usor amaruie, cu o culoare care variaza de la crem inchis pana la maro.
La ce se foloseste mierea de Manuka
Mierea de Manuka este un aliment, care, ca si in cazul mierii romanesti, poate fi utilizata pentru indulcire, insa beneficiile ei se pot observa in lupta cu anumite afectiuni:
- trateaza infectiile provocate de bacterii: studiile clinice au demonstrat ca mierea de Manuka poate ucide peste 250 de tipuri de bacterii si scade riscul de a dezvolta MRSA, o infectie periculoasa provocata de stafilococul auriu;
- vindeca arsurile si ranile: mierea aplicata local pe arsuri sau rani reduce timpul de vindecare si ajuta la reducerea durerilor provocate de acestea;
- Actioneaza ca un antiinflamator natural in problemele gastro-intestinale;
- reduce eczemele si acneea: datorita continutului ridicat de compusi antibacterieni, a vitaminelor si mineralelor, mierea de Manuka reduce eczemele si poate fi un remediu si in cazul acneei, in special in vindecarea cicatricilor;
- vitaminizeaza organismului: produsul este indicat in starile de oboseala fizica si suprasolicitare psihica, pentru ca are un efect de vitaminizare a organismului;
- intareste sistemul imunitar.