Perioada de recuperare dupa realizarea implanturilor dentare este extrem de importanta, pentru ca radacinile artificiale sa se aseze bine in cavitatea bucala. Este necesar ca persoanele care au trecut printr-o astfel de interventie sa se informeze corect pentru a sti care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faca, dar si cele pe care trebuie sa le evite, imediat dupa ce implanturile lor sunt gata.
Cat timp dureaza perioada de recuperare dupa implant dentar?
In ceea ce priveste durata perioadei de recuperare dupa realizarea implanturilor dentare, pacientii trebuie sa stie ca aceasta variaza, in functie de starea lor de sanatate, dar si in functie de modul in care isi aleg alimentele si bauturile pe care le consuma. De regula, medicii stomatologi sustin ca recuperarea poate varia intre cateva saptamani si cateva luni, in functie de cum accepta organismul implanturile, insa si in functie de cum se obisnuiesc oamenii cu noii dinti.
Ce presupune o recuperare usoara si ce include protocolul post implant dentar?
DrAristide.ro a conceput un top al celor mai importante sfaturi de care este recomandat ca pacientii sa tina cont, pentru a se bucura de o dantura completa, frumoasa si sanatoasa si cu ajutorul careia sa poata mesteca, vorbi si rade fara probleme!
Unul dintre cele mai importante lucruri de care e bine sa se tina cont este ca trebuie sa urmeze intocmai recomandarile medicilor in privinta tratamentelor medicamentoase. In anumite situatii, atunci cand stomatologii considera ca pacientii au nevoie, le pot sugera anumite medicamente cu ajutorul carora perioada de recuperare dupa implant dentar sa fie cat mai usoara si mai lina. Mai mult, trebuie sa se respecte dozele si intervalul orar pentru a obtine rezultatele dorite.
Pe lista recomandarilor utile in perioada de recuperare dupa tratamentele cu implanturi se afla si aplicarea compreselor reci. In functie de modul in care reactioneaza organismul pacientilor, nu este exclus ca acestia sa se confrunte in primele zile de la realizarea implanturilor cu inflamatii la nivelul gingiei sau la nivelul falcii. De aceea, cel mai bine este sa se aplice in mod frecvent comprese reci acolo unde este nevoie: este dovedit faptul ca acest lucru ajuta la reducerea mai rapida a inflamatiilor.
Igiena cavitatii bucale este esentiala in perioada post-operatorie. Intrucat mucoasele de la nivelul gingiilor trebuie protejate, cel mai bine este sa se evite formarea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Cum? Prin clatirea gurii cu antiseptice si prin realizarea periajului dentar cat mai delicat cu putinta. Mai mult, pacientii pot utiliza si apa de gura de calitate, intrucat aceasta ajuta la indepartarea bacteriilor si la obtinerea unui miros placut al respiratiei.
Nu in ultimul rand, ideal este ca in primele 7-10 zile dupa implantul dentar pacientii sa evite alimentele foarte dure si sa se indrepte cu precadere catre cele semilichide. Restabilirea eficientei de la nivelul gingiilor are loc in aproximativ o saptamana de la finalizarea implanturilor, insa rezultatele pot varia de la o persoana la alta. Ideal este sa se consume mai mult mancaruri fierte si pasate, usor de inghitit, fara a se insista pe mestecare.