Ce trebuie sa faci in cazul unui accident si ce trebuie sa faca asiguratorul RCA?

In Stiri auto de ultima ora
asigurare auto rca

Accidentele din trafic sunt destul de frecvente, insa majoritatea se soldeaza doar cu pagube materiale destul de mici. In situatia in care a avut loc un accident, iar cei din masini nu au fost raniti, se poate evita constatarea evenimentului de catre politia rutiera prin apelarea la constatarea amiabila.

Cum foarte multi soferi nu stiu exact care sunt pasii ce trebuie sa fie urmati pentru intregul proces de despagubire RCA, cei de la romasig.ro au facut o lista cu pasii necesari imediat dupa accident.

1. Se completeaza constatarea amiabila. Orice asigurare RCA vine la pachet cu formulare de constatare amiabila, in care soferii pot prezenta ceea ce s-a intamplat, in asa fel incat asiguratorul sa poata oferi despagubirea solicitata.

2. Se notifica asiguratorul RCA. Imediat dupa accident, cei care au fost implicati in eveniment au obligatia de a-si notifica asiguratorul.

3. Se depune o cerere de despagubire, in asa fel incat asiguratorul sa poata deschide un dosar de dauna. Asiguratorul RCA, indiferent ca este vorba despre asigurari rca ieftine sau mai costisitoare, are obligatia de a comunica valoarea despagubirii in maxim 7 zile de la solicitare.

Citeste si aceasta stire:  Volkswagen ii ofera o a doua tinerete modelului Passat

4. Se asteapta aprobarea cererii de despagubire. Asiguratorul trebuie sa ofere raspunsul in maxim 30 de zile de la solicitare. Pentru foarte multi asigurati, cele 30 de zile ar putea fi o eternitate, deoarece sunt nevoiti sa isi petreaca timpul fara masina. Tocmai de aceea, persoana prejudiciata poate sa solicite inlocuirea autovehiculului in perioada in care vehiculul avariat nu functioneaza.

5. Dupa ce se accepta cererea de despagubire, asiguratorul trebuie sa faca plata in maxim 10 zile. Orice depasire a celor 10 zile inseamna o penalizare de 0.2% din suma despagubita, in fiecare zi.

Cat trebuie platit pentru o asigurare RCA in asa fel incat sa nu existe probleme si totul sa decurga normal?

In mod firesc nu ar trebui sa existe diferente intre asigurarile RCA, dat fiind faptul ca sunt obligatorii si trebuie sa ofere aproximativ aceleasi servicii. Cu toate astea, exista diferente de pret si un calculator RCA poate sa confirme acest lucru.

Citeste si aceasta stire:  Taxa auto 2019 - o noua plata care se va aplica din primavara

Pentru a calcula cat mai exact care este suma ce trebuie sa fie platita pentru asigurare, este bine sa fie verificat tariful de referinta. Conform legii 132 din 2017, exista un tarif orientativ determinat pe baza unor statistici luate din piata. Tariful de referinta este stabilit de catre ASF si se calculeaza trimestrial. In principiu, tariful de referinta difera foarte mult in functie de varsta, de vechimea automobilului si de capacitatea motorului. De asemenea, tariful RCA pentru persoane juridice este diferit de cel pentru persoane fizice.

In principiu, asigurarea RCA nu trebuie sa fie foarte scumpa, o masina de pana in 1600 de cmc necesitand un cost de pana la 1000 de lei pe an, conform tarifului de referinta. Preturile pot sa difere destul de mult de la asigurator la asigurator, insa, motiv pentru care este bine sa se analizeze cu mare atentie piata, in asa fel incat intregul proces ce apare in urma unui accident sa fie cat mai facil.

You may also read!

Ministerul Justitiei amana interviul pentru selectia candidatilor la functia de procuror european din partea Romaniei

Ministerul Justitiei de la Bucuresti a anuntat, miercuri, ca amana organizarea interviului pentru selectarea candidatilor pentru functia de procuror

Read More...

Aproape 2.000 de pastile de Ecstasy, ascunse in cutii de detergenti, descoperite de DIICOT la Satu Mare

Captura importanta a procurorilor din cadrul DIICOT de la Biroul Teritorial Satu Mare. Oamenii legii au gasit aproape 2.000

Read More...

Partidul aflat la guvernare în Ungaria a fost eliminat din familia sa europeană

FIDESZ, formatiunea condusa de premierul Viktor Orban, aflata la putere in Ungaria, a fost suspendata din familia europeana din

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora