In vizor sunt fostul premier Florin Cîțu (PNL) si fostii ministri ai sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, ambii de la USR. Directia Nationala Anticoruptie a demarat formalitatile pentru cercetare penala.
Deputatul PSD Rodica Paraschiv, presedinta Comisiei de ancheta privind achizitiile din perioada pandemiei, a scris pe Facebook, la putin timp dupa anuntul DNA, ca e vorba de un tun de un miliard de euro. “Se confirma concluziile din raportul final al Comisiei parlamentare de ancheta privind achizitiile publice din perioada starii de urgenta si a celor de alerta! In calitate de presedinte al acestei comisii de ancheta parlamentara, am cerut desecretizarea tuturor documentelor care au avut legatura cu achizitiile din perioada 16.01.2020 – 09.03.2022 si care fusesera clasificate! Iata ca, astazi, Directia Nationala Anticoruptie a confirmat in primul rand tunul de UN MILIARD DE EURO dat bugetului Romaniei de catre trei fosti demnitari care au parafat contractele de achizitie pentru un surplus de 52.805.690 doze de vaccin, in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane! Un dosar impresionant, compus din 27 de volume, care trebuie sa faca lumina in achizitia de vaccinuri, iar cei vinovati sa plateasca!” – afirma Rodica Paraschiv.
Florin Cîțu, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila sunt suspectati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, forma participatiei penale fiind autoratul si, respectiv complicitatea.
DNA precizeaza ca pe 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri. Comisia Europeana a negociat acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri, in numele statelor membre. Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre in funcție de populatie.
“De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de “opt-out”, astfel ca nu erau obligate să suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite” – se arata in documentul DNA.
Sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu incalcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), desi numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare era de 10,7 milioane.
Monica
foto blog partidul AUR