In zonele cele mai fierbinti din Ucraina, cum e orasul Bahmut in prezent, cele mai sangeroase lupte din teren nu sunt purtate de armata rusa, ci de mercenarii lui Evgheni Prigojin. Poreclit “bucatarul lui Putin”, Prigojin are in subordine o armata paralela, care de cele mai multe ori nu asculta ordinele ministerului Apararii de la Moscova.
Mare parte din mercenarii din Wagner sunt fosti detinuti condamnati pentru infractiuni grave. Evgheni Prigojin e un oligarh rus care, dupa ce a facut averi colosale datorita statului, de circa 10 ani s-a implicat in actiuni armate. Armata rusa foloseste gruparea Wagner pentru cele mai sinistre operatiuni in teren. Daca bombardamentele cu rachete si cu drone sunt opera armatei ruse, in teren, pe campul de lupta, atacurile cele mai sangeroase poarta amprenta sinistrei grupari de mercenari.
Nu e prima data cand Wagner e in Ucraina. Gruparea a fost folosita si la anexarea peninsulei Crimeea, in 2014.
Prigojin, “bucatarul lui Putin”
Prigojin s-a nascut pe 1 iunie, 1961, la Sankt Petersburg, pe vremea aceea, Leningrad. A urmat scoli sportive, insa cariera atletica nu l-a interesat. In tinerete, Prigojin a fost arestat pentru jafuri, in repetate randuri. In total, a facut 9 ani de inchisoare. In 1990, tatal sau vitreg a infiintat o retea de fast- food uri, iar banii au inceput sa curga. Apoi, tanarul Prigojin a preluat afacerile si a infiintat mai multe lanturi de restaurante. Porecla de “bucatarul lui Putin” i se trage de la aceste restaurante si firme de catering de lux, care livreaza a Kremlin si la care presedintele Vladimir Putin apeleaza la toate receptiile. Dupa ce a facut averi impresionante din restaurante si catering, cel putin asa se spune oficial, lui Prigojin i s-a deschis apetitul pentru actiuni militare. A infiintat gruparea Wagner si a racolat cele mai sinistre personaje, potrivit presei occidentale. Ar fi vorba despre criminali, oameni fara scrupule, oricand gata sa ucida cu sange rece. Prigojin e unul dintre apropiatii lui Putin, motiv pentru care isi permite sa critice deschis, fara rezerve, modul in care ministerul apararii conduce campania din Ucraina. Multa vreme el a negat ca ar fi “taticul” gruparii Wagner, insa in ultimii ani si-a asumat deschis fondarea gruparii. Cert este ca Prigojin nu a infiintat Wagner din proprie initiativa. Ideea ar fi fost chiar a Kremlinului, care avea nevoie de un gen de legiune straina, pentru a “rezolva” cu o grupare ilegala chestiunile cele mai murdare.
Monica