In centrul Chinei, acolo unde e epicentrul epidemiei, supa de lilieci este foarte apreciata, iar in pietele de animale se vand zilnic lilieci vii.
Epidemia de pneumonie virala a pornit de la o piata de animale, din Wuhan, centrul Chinei, unde se vand lilieci , din care chinezii fac supa, scufundand animalul inca viu, in apa clocotita. Asta in pofida faptului ca liliecii sunt considerati adevarate bombe pline de virusuri, intre care si ciudatul coronavirus (numit asa pentru ca are forma de coroana) care a imbolnavit de pneumonie aproape 700 de oameni. 18 persoane au murit, toate din China. Epidemia s-a extins in Thailanda, Japonia, Singapore, Vietnam, Arabia Saudita si in Statele Unite.
Inca nu e o situatie de urgenta globala
Asa considera Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS. Dupa doua zile de discutii aprinse, expertii OMS nu s-au putut pune de acord daca sa declare sau nu starea de urgenta la nivel international din cauza epidemiei de pneumonie virala din China. Echipa decidenta este formata din 16 oameni de stiinta, iar parerile au fost impartit egal. Opt dintre considera ca e prea devreme pentru a declara starea de urgenta globala, in timp ce ceilalti opt afirma ca acest lucru s-ar impune, tinand cont ca epidemia se extinde rapid.
7 orase in carantina in China
Pentru a preveni raspandirea bolii, autoritatile chineze au instituit carantina in nu mai putin de 7 orase. In total, sunt in carantina 22 de milioane de oameni. Wuhan, focarul epidemiei, avand o populatie de 11 miliane de locuitori, a fost prima zona izolata de restul tarii. A fost suspendat transportul aerian, maritim, rutier, iar oamenii nu pot iesi din oras. La cateva ore, orasul invecinat, Huanggang, a intrat in carantina.
Boala se transmite prin secretii nazale – tuse si stranut – si prin suprafete contaminate, cum ar fi clantele usilor sau manerele balustradelor. Simptomele pot fi confundate cu o raceala banala: febra, dureri de cap, stare de slabiciune.
Monica