In urma vizitelor tehnice si evaluarilor facute de organismele Uniunii Europene, Romania, Bulgaria si Croatia ar trebuie primite in spatiul de libera circulatie, apreciaza Comisia Europeana.
Executivul comunitar cere guvernelor din tarile UE sa dea unda verde celor trei tari, “astfel incat, acestea sa se simta pe deplin europene”.
In privinta Croatiei, situatia e clara. La 1 ianuarie, 2023 Croatia va adera la Schengen. Aprobarea pe care urmeaza sa o primeasca luna viitoare e o formalitate. In privinta Romaniei si Bulgariei, lucrurile insa sunt mai complicate. Olanda are mari rezerve in a fi de acord. Mai sunt 3 saptamani pana la consiliul JAI (reuniunea ministrilor de interne si ai justitiei din UE), la care ar urma sa aiba loc votul privind aderarea Romaniei si Bulgariei. Nu este clar insa, in acest moment, daca Olanda a renuntat la punctul sau de vedere. Deciziile in privinta extinderii Schengen se iau in unanimitate. Luna trecuta, parlamentul olandez a adoptat o rezolutie in care cere premierului Mark Rutte sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei, invocand ingrijorari legate de crima organizata si de coruptie.
“A sosit momentul sa le uram bun venit. Aceste tari sunt gata sa intre in Schengen” – a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johannsson, dupa prezentarea raportului privind aderarea celor trei tari. Potrivit legislativului olandez, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul de libera circulatie “reprezinta un risc pentru securitatea Tarilor de Jos si, in ansamblu, pentru spatiul Schengen.” In aceste zile, in Romania si Bulgaria se desfasoara misiune suplimentara a expertilor UE de evaluare a nivelului de pregatire tehnica pentru aderarea la Schengen. Potrivit unor surse de la Bruxelles, aceasta misiune, care initial nu fusese prevazuta, ar avea loc la cererea Olandei.
Autoritatile de la Bucuresti fac eforturi pentru a convinge Olanda sa nu se opuna la votul din 8 decembrie, din JAI. Surse din guvern afirma ca, daca votul pentru nu e sigur, va retrage de pe agenda chestiunea Schengen. Votul va fi separat: unul pentru Croatia – o formalitate – si unul pentru Romania si Bulgaria.
Monica