Autoritatile americane au declansat o ancheta, dupa falimentul celei mari mari platforme de tranzactii cripto, FTX. Pagubele suferite de clienti se ridica la sute de milioane de dolari.
Implozia FTX a avut loc acum cateva zile, dupa ce, in urma unor tranzactii neautorizate, au fost mutate sume uriase din portofelele clientilor. Ar fi vorba despre 600 de milioane de dolari. Initial, oficiali FTX au dezvaluit ca platforma ar fi fost atacata de hackeri.
Apoi, investitorii panicati au retras sume masive si au dezechilibrat complet platforma exchange, printre cele mai mari din lume. Presedintele director-general, Sam Bankman-Fried, a demisionat. Consilierul juridic al FTX a cerut protectie, potrivit legilor americane privind falimentul. Pentru a proteja portofelele clientilor, acestea au fost mutate in depozitele reci, acele portofele neconectate la internet, deci care nu pot fi atacate de hackeri.
Expertii spun ca ancheta declansata de autoritatile federale in cazul acestui faliment de rasunet, soldat cu pierderi uriase, vin prea tarziu. In lumea cripto valutelor se spunea demult ca ceva nu e in regula cu FTX si ca platforma exchange a crescut prea rapid, intr-un timp prea scurt. Problema nu era daca va face implozie, ci cand – afirma mai multi specialisti in cripto monede. Fostul presedinte, Sam Bankman-Fried, aflat in Bahamas, are in jur de 30 de ani si in cativa ani a devenit multimiliardar datorita tranzactiilor cu cripto monede. El este printre cei mai mari finantatori ai partidului Democrat din SUA si se pare ca protectia politica a fost unul dintre motivele pentru care FTX nu a fost niciodata “deranjata” de autoritati, desi existau suspiciuni.
Celelalte platforme incearca sa calmeze lucrurile
Pe fondul celui mai mare scandal din istoria cripto valutelor, celelalte platforme de exchange incearca sa calmeze investitorii si dau asigurari ca sunt stabile. Unele platforme chiar au inceput sa-si publice documentele privind rezervele de care dispun, cu speranta ca investitorii se vor linisti.
Monica