Statele Unite au impus noi reguli referitoare la accesul și perioada de ședere în America a membrilor Partidului Comunist Chinez, anunță publicația The New York Times. Astfel, cei 92 de milioane de membri ai celui mai mare partid comunist din lume vor avea viza de ședere în Statele Unite limitată la doar o lună și au dreptul la o singură intrare în această perioadă.
Asta în cazul în care Departamentul de Stat stabilește care chinez este sau nu membru al Partidului Comunist. Măsura este valabilă și pentru membrii familiilor comuniștilor chinezi.
O mutare care va enerva China
Analiștii politici sunt de părere că această ultimă acțiune a Administrației Trump va enerva și mai mult regimul de la Beijing, în condițiile în care relațiile dintre cele două țări sunt și așa destul de tensionate. Până acum, membri Partidului Comunist Chinez aveau viză valabilă 10 ani pentru Statele Unite, la fel ca oricare alt turist chinez.
În principiu, relatează The New York Times, noua măsură ar putea afecta 270 de milioane de persoane. În acest timp, peste 1.000 de cercetători chinezi au părăsit Statele Unite în contextul intensificării anchetelor declanşate de autorităţile americane pentru presupuse operaţiuni de furt de tehnologie. Potrivit presei americane, agenţi chinezi au luat deja la ţintă membri ai viitoarei administraţii Biden.
John Demers, şeful Diviziei de Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei, a afirmat, într-o discuţie găzduită de Institutul Aspen, că cercetători chinezi au părăsit Statele Unite în timp ce Departamentul a declanşat numeroase anchete penale împotriva unor agenţi chinezi pentru spionaj tehnologic şi industrial.
Un oficial din Departamentul Justiţiei a precizat că aceştia sunt un grup diferit faţă de cei menţionaţi de Departamentul de Stat în septembrie, când Washingtonul a anunţat că a revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi, sub o măsură prezidenţială care a interzis intrarea unor studenţi şi cercetători chinezi consideraţi a prezenta un risc de securitate.
Potrivit unui oficial, cercetătorii la care s-a referit Demers şi despre care autorităţile americane cred că sunt afiliaţi Armatei chineze de Eliberare a Poporului au fugit din SUA după ce FBI a întreprins audieri în peste 20 de oraşe, iar Departamentul de Stat a închis consulatul chinez de la Houston în iulie.
‘Numai chinezii au resursele, capacitatea şi voinţa’ de a se implica în activităţi de influenţă străină de amploarea celor constatate de agenţiile americane în ultimii ani, a afirmat Demers.
Cercetători chinezi în SUA care erau monitorizaţi de agenţiile americane ‘vin toţi aici la ordinele guvernului chinez’.