Coordonatorul represiunii din Hong Kong, numit șef al metropolei

In Stiri externe de ultima ora

Fostul şef al securităţii din Hong Kong, John Lee, care a supravegheat represiunea împotriva mişcării pro-democraţie, a fost desemnat duminică noul lider al metropolei de către un mic comitet loial regimului chinez, transmite AFP.

John Lee, fost ofiţer de poliţie în vârstă de 64 de ani, a primit 1.416 voturi din partea unui “comitet electoral” compus din 1.461 de reprezentanţi ai elitei politice şi economice loiale regimului de la Beijing, după o campanie în care a fost unicul candidat pentru a-i urma la conducere actualului şef al executivului Carrie Lam, care a decis să nu mai candideze pentru un mandat de cinci ani.

După un scurt scrutin secret, duminică, 99% dintre membri (1.416) au votat pentru John Lee şi opt au votat împotrivă, potrivit autorităţilor. Treizeci şi trei de membri nu au votat.

Beijingul a salutat acest rezultat aproape unanim, afirmând că demonstrează că “societatea hong-kongheză are un nivel ridicat de recunoaştere şi aprobare” pentru Lee. “Este o veritabilă demonstraţie a spiritului democratic”, a declarat biroul afacerilor din Hong Kong şi Macao într-un comunicat.

Citeste si aceasta stire:  Primul deces din cauza coronavirusului înregistrat în Europa

Lee este primul lider din Hong Kong care provine din mediul poliţienesc. El a fost şeful securităţii din Hong Kong în momentul uriaşelor proteste pro-democraţie din 2019. În această calitate, el a supravegheat reprimarea protestului şi politica dură care a urmat.

Regimul de la Beijing a impus fostei colonii britanice în 2020 o lege drastică privind securitatea naţională care a înăbuşit disidenţa, precum şi o reformă a sistemului politic pentru a se asigura că Hong Kong-ul este condus exclusiv de “patrioţi” loiali.

Analiştii consideră că sprijinul fervent al lui John Lee pentru campania de represiune i-a câştigat acestuia încrederea regimului chinez, care în mod tradiţional a fost precaut faţă de elitele politice din Hong Kong.

“Este omul care a trecut testul”, a spus Lai Tung-kwok, predecesorul lui Lee la conducerea securităţii din Hong Kong.

Lee se află pe listă persoanelor din China continentală şi Hong Kong sancţionate de Statele Unite.

Însă Lee va prelua o metropolă aflat în dificultate. Mişcarea pro-democraţie a fost zdrobită de legea securităţii naţionale, dar o mare parte a populaţiei încă nutreşte resentimente profunde la adresa Beijingului şi furie faţă de inegalităţile adânc înrădăcinate din societatea din Hong Kong.

Citeste si aceasta stire:  Lockheed Martin se va ocupa de lucrarile la AEGIS Ashore in Romania

Sub sloganul “Începem împreună un nou capitol pentru Hong Kong”, John Lee a promis o guvernare “orientată spre rezultate”. Însă programul său de 44 de pagini, publicat săptămâna trecută, conţine puţine măsuri concrete. John Lee a dat asigurări că va dezvălui mai multe detalii după preluarea mandatului pe 1 iulie, ziua în care se va sărbători cea de-a 25-a aniversare a retrocedării insulei Chinei de către Regatul Unit.

You may also read!

Rusia a tăiat curentul Finlandei

Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform

Read More...

Rusia a amplasat sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Șerpilor

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", a declarat vineri purtătorul

Read More...

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora