Criza cerealelor : Ucraina face plangere impotriva Poloniei, Slovaciei si Ungariei

In Stiri de actualitate din Romania

Guvernul ucrainean a depus plangere oficiala al Organizatia Mondiala a Comertului impotriva celor trei tari care au decis prelungirea restrictiilor privind importurile de cereale din Ucraina: Polonia, Slovacia si Ungaria.

In opinia oficialilor de la Kiev, prelungirea restrictiilor reprezinta o incalcare a obligatiilor internationale pe care le au tarile Uniunii Europene.

Ce face Romania

Cele 5 state care au avut de suferit din cauza excesului de grane venite din Ucraina – Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria – impusesera restrictii privind importurile de cereale, pentru a-si proteja proprii fermieri. Aceste restrictii au expirat pe 15 septembrie, termenul stabilit de Comisia Europeana. Bulgaria a cedat si a ridicat restrictiile, insa Polonia, Ungaria si Slovacia le mentin in continuare, in pofida criticilor venite de la Bruxelles.

Ministrul roman al Agriculturii, Florin Barbu, promite fermierilor romani ca timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grau sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de licentiere pe zona cerealelor vor fi fermierii si procesatorii romani.

Se va pune la punct un sistem prin care importurile vor fi supravegheate atent. Potrivit planului de lucru, Ucraina va transmite zilnic catre Autoritatea Vamala Romana, datele vamale privind exportul produselor reglementate (cele 4 produse care erau supuse masurilor preventive exceptionale UE – grâu, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita). Se va pune la punct un sistem de autorizare/licențiere a importului de produse reglementate paralel pentru operatorii economici din Romania care se ocupa de fabricarea produselor de morarit, fabricarea uleiului si grasimilor, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma  si cresterea animalelor. Licentierea se va acorda in baza verificarii stocurilor detinute si a controalelor ANAF. Marfa importata trebuie să fie utilizata exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie prima pentru producerea de produse finite.

Citeste si aceasta stire:  Nicușor Dan are vești proaste pentru bucureșteni

Monica

You may also read!

Hackerii chinezi, sustinuti de guvernul de la Beijing, au “infestat” companii americane majore

Hackeri chinezi avand legaturi cu regimul de la Beijing “si-au facut culcus” in companii critice de infrastructura din SUA

Read More...

Israelul va raspunde Iranului cand si cum va considera necesar – ministrul de externe israelian

Benny Gantz, ministru de externe al Israelului si membru in cabinetul de razboi, a declarat ca statul evreu va

Read More...

O specie periculoasa de furnici invadeaza Franta

Tapinoma Magnum, o specie de furnica mediteraneana periculoasa, fiind rezistenta la insecticide, e tot mai prezenta in Franta.Aceasta specie

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro