Guvernul ucrainean a depus plangere oficiala al Organizatia Mondiala a Comertului impotriva celor trei tari care au decis prelungirea restrictiilor privind importurile de cereale din Ucraina: Polonia, Slovacia si Ungaria.
In opinia oficialilor de la Kiev, prelungirea restrictiilor reprezinta o incalcare a obligatiilor internationale pe care le au tarile Uniunii Europene.
Ce face Romania
Cele 5 state care au avut de suferit din cauza excesului de grane venite din Ucraina – Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria – impusesera restrictii privind importurile de cereale, pentru a-si proteja proprii fermieri. Aceste restrictii au expirat pe 15 septembrie, termenul stabilit de Comisia Europeana. Bulgaria a cedat si a ridicat restrictiile, insa Polonia, Ungaria si Slovacia le mentin in continuare, in pofida criticilor venite de la Bruxelles.
Ministrul roman al Agriculturii, Florin Barbu, promite fermierilor romani ca timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grau sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de licentiere pe zona cerealelor vor fi fermierii si procesatorii romani.
Se va pune la punct un sistem prin care importurile vor fi supravegheate atent. Potrivit planului de lucru, Ucraina va transmite zilnic catre Autoritatea Vamala Romana, datele vamale privind exportul produselor reglementate (cele 4 produse care erau supuse masurilor preventive exceptionale UE – grâu, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita). Se va pune la punct un sistem de autorizare/licențiere a importului de produse reglementate paralel pentru operatorii economici din Romania care se ocupa de fabricarea produselor de morarit, fabricarea uleiului si grasimilor, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma si cresterea animalelor. Licentierea se va acorda in baza verificarii stocurilor detinute si a controalelor ANAF. Marfa importata trebuie să fie utilizata exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie prima pentru producerea de produse finite.
Monica