Uleiul de susan se poate folosi la gatit, dar in acelasi timp poti trata anumite afectiuni (ca si adjuvant) sau poți prepara diferite tratamente naturiste pentru infrumusetare.
Susanul este o planta care crește în regunile tropicale. De la aceasta, pentru alimentatie sau tratamente naturiste, se folosesc semintele, uscate, presate sau sub forma de ulei. Uleiul de susan poate fi de doua feluri: alb sau negru. Cel negru se obtine din presarea semintelor de susan prajite si e mai placut la gust decat cel alb.
Semintele si uleiul de susan au efecte antianemice, emoliente, laxative și sunt considerate afrodisiace naturale destul de puternice. Aceste proprietati se transfera si in uleiul pe care il poti folosi in bucatarie sau pentru tratamentele naturiste de infrumusetare ori pentru tratarea unor afectiuni.
Rezumat:
Uleiului de susan in bucatarie
In ceea ce priveste continutul caloric si cel de grasimi, uleiul de susan se aseamana cu cel de masline insa ca gust e posibil sa iti placa mai mult primul decat cel de-al doilea.
Poti folosi uleiul de susan in bucatarie ca pe orice alt ulei dar nefiind un ulei obisnuit incearca sa faci ceva neobisnuit, adica sa il folosesti in retetele in care se simte el cel mai bine. Cauta retetele asiatice pentru ca in acestea este folosit cel mai des.
Uleiului de susan in medicina naturista
Il poti folosi atat pentru uz intern cat si pentru uz extern, simplu sau in amestec cu alte ingrediente.
Inspira-te din medicina ayurvedica unde este folosit in foarte multe remedii, iar unele nu sunt deloc complicate. Spre exemplu, potrivit invataturii indiene, daca iti clatesti gura cu ulei de susan, timp de aproximativ 20 de minute, vei elimina cea mai mare parte de toxine din cavitatea bucala.
Uleiul de susan te poate ajuta sa te protejezi impotriva radiatiilor soarelui insa nu e suficient atunci cand soarele e prea puternic. Trebuie sa folosesti si uleiuri speciale insa acestea contin substante chimice. Poti creea insa o bariera protectoare impotriva razelor ultraviolete cu cat mai putine substante chimice, folosind si uleiul de susan.
Il poti folosi si dupa ce te-ai expus la soare deoarece poate calma arsurile si inflamatiile. Continutul ridicat de calciu, magneziu, proteine si acizi grasi te ajuta sa vindeci eczemele si alte iritatii ale pielii.
Daca vrei sa il consumi pentru a beneficia de proprietatile lui, nu doar sa il folosesti pentru uz extern, il poti inghiti pur si simplu, dar in cantitati mici, sau sa il poti folosi pentru prepararea mancarii ori a salatelor.
Uleiului de susan in tratamentele de infrumusetare
In acest scop il poti folosi doar extern insa sub diferite forme, simplu, in masti sau in diferite tratamente.
Te poate ajuta sa ai un par sanatos pentru ca il trateaza si il mentine hidratat. Il poti folosi simplu, pe parul uscat, timp de 30 de minute. Dupa o jumatate de ora in care iti masezi scalpul, te poti spala.
Nu uita ca uleiul de susan este un exfoliant natural foarte bun. De asemenea, are numeroase calitati anti-aging. Ca atare, il poti intinde pe piele, iar aceasta va deveni neteda si luminoasa.