Rezumat:
Este foarte usor sa gasesti in zilele noastre retete de prajituri. Mediul online iti pune la dispozitie o multime de astfel de retete, care mai de care mai sofisticate.
Totusi, eu mi-am propus sa aduc Italia la tine in bucatarie, prezentandu-ti 3 retete de prajituri pe care le poti face acasa. Stiu ca majoritatea gospodinelor cocheteaza cu ideea de a pregati acasa paste si chiar si pizza. Doar ca putine indraznesc sa incerce sa faca si „un dolci” originar din Italia.
Retetele prajiturilor pe care ti le voi detalia in cele ce urmeaza sunt usor de facut si contin ingrediente accesibile. Nu este nevoie sa ai prea multe cunostinte legate de pregatirea unor deserturi italienesti. Este suficient sa respecti pasii pe care ti-i voi spune.
De asemenea, daca vrei sa gasesti si alte retete culinare, inclusiv de prajituri si deserturi, poti vizita site-ul retete.online.
1. Tiramisu
Nu puteam sa incep incursiunea in lumea deserturilor din Italia, fara sa pun pe primul loc celebrul tiramisu. Practic, nu exista o istorie a dulciurilor italienesti, daca tiramisu nu este mentionat.
Conform unei legende, prima denumire a prajiturii a fost „zuppa del duca”, adica „supa ducelui”. Aceasta denumire provine de la Marele Duce de Toscana, Cosimo III de Medici. Se pare ca in cinstea lui a fost preparata prajitura pentru prima data. Ulterior, s-a constatat ca ar avea proprietati afrodisiace, schimbandu-i-se denumirea si devenind „tiramisu”, adica „ridica-ma”.
Reteta
De-a lungul timpului au fost inventate o multime de retete de tiramisu. Sau mai bine spus, reteta originala a fost readaptata si individualizata, creandu-se alte si alte retete. Uneori au fost eliminate anumite ingrediente din reteta originala, alteori acestea au fost inlocuite.
Am decis sa iti prezint reteta originala, deoarece in Italia ea este respectata cu strictete, iar gustul este intr-adevar unic. Acesta nu se poate compara cu cel al altor retete de tiramisu.
Pentru a pregati un tiramisu original, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 35 – 40 de piscoturi sau biscuiti savoiardi
- 500 g mascarpone
- 6 galbenusuri
- 180 g zahar pudra
- 40 ml vin Marsala
- 200 ml cafea espresso rece
- cacao pudra pentru ornat
- sare
Mod de preparare
Primul pas care trebuie facut atunci cand vrei sa prepari tiramisu, este sa pregatesti cafeaua espresso. Este necesar sa incepi cu prepararea cafelei, deoarece in timp ce pregatesti crema, cafeaua trebuie sa se raceasca. Poti sa o indulcesti sau ii poti pastra gustul natural, autentic. Totul depinde de preferinta ta, insa tine cont de faptul ca piscoturile contin zahar.
Urmeaza sa te ocupi de crema de mascarpone. Mai intai trebuie sa separi ouale, punand galbenusurile si albusurile in boluri diferite. Nu vei avea nevoie de albusuri, insa le poti folosi pentru alte deserturi.
Mixeaza galbenusurile si treptat adauga zaharul pudra. Poti folosi si zahar granulat, insa zaharul pudra este mai indicat, deoarece se dizolva mai repede si mai bine.
Mixeaza crema mascarpone, asigurandu-te mai intai ca este bine scursa de zer. Acest aspect este extrem de important, deoarece influenteaza gustul prajiturii.
Adauga galbenusurile mixate cu zahar peste crema de mascarpone. Acum este momentul sa adaugi si 30 ml din vinul Marsala. Amesteca intreaga compozitie, pana cand toate ingredientele se omogenizeaza.
Vinul care ti-a ramas amesteca-l cu cafeaua, apoi inmoaie rapid piscoturile in amestec. Nu lasa piscoturile sa absoarba prea mult lichid, deoarece in interior este indicat sa ramana crocante. Cat timp vor sta la frigider, se vor inmuia oricum de la crema.
Asaza piscoturile inmuiate intr-un vas (de preferat in forma patrata sau dreptunghiulara), unul langa altul. Vasul trebuie uns mai intai cu un strat subtire de crema de mascarpone.
Peste primul strat de piscoturi intinde primul strat de crema. Continua sa alternezi straturile de piscoturi cu cele de crema. Daca folosesti 35 – 40 de piscoturi, cel mai probabil prajitura ta va avea 3 straturi.
Ultimul strat trebuie sa se finalizeze cu crema, urmand ca deasupra ei sa presari cacao.
Este indicat sa acoperi vasul cu folie alimentara si sa il lasi la frigider peste noapte.
2. Bomboloni
Credeai ca noi, romanii, suntem singurii care facem gogosi dulci, pufoase si pudrate cu zahar? Ei bine, nu! Nu bunicile sau strabunicile noastre au inventat celebrele gogosi. Ele sunt raspandite in multe tari europene, iar retetele lor sunt usor modificate, personalizate in fiecare loc in parte.
In Italia, dupa cum ti-ai dat seama, gogosile se numesc „bomboloni”. Acesta este un termen general, intalnit in toate regiunile Italiei. Ceea ce trebuie mentionat, este faptul ca aceste bomboloni au, totusi, si alte denumiri, in functie de regiune.
De exemplu, in nordul Italiei se intalnesc cu denumirea de „Krapfen”, denumire de origine austriaca. Acest tip de bomboloni presupune suprapunerea a doua discuri de aluat dospit, intre care se pune gem de caise.
In Toscana se vor intalni cu denumirea de „frati”, care desemneaza gogosile clasice, facute din aluat dospit, fara oua. Deasupra se presara zahar pudra.
In regiunea Lazio, gogosile au denumirea de „bombe”, umplute cu crema de vanilie sau cu ciocolata.
Indiferent de denumire, toate tipurile de bomboloni se prajesc in ulei. Exista si variant coacerii lor la cuptor, insa nu vor mai avea aceeasi textura.
De obicei, italienii servesc bomboloni la micul-dejun, impreuna cu dulceata de fructe. Se mai numesc si „dolce di carnavale”, adica „dulce (desert) de carvanal”, deoarece se gasesc la carnavaluri.
Reteta
Reteta de bomboloni pe care mi-am propus sa ti-o prezint este cea a unui mare patiser italian.
Pentru a pregati bomboloni dupa aceasta reteta, ai nevoie de:
- 300 g faina
- 130 ml lapte caldut
- 7 g de drojdie uscata (un pliculet)
- 1 ou
- 50 g zahar
- 50 g unt
- sare
- coaja de portocala
- un baton de vanilie
Mod de preparare
Drojdia se dizolva in laptele caldut, impreuna cu o lingura de zahar. Toate ingredientele se lasa la odihnit pentru aproximativ 15 minute.
Dupa ce drojdia se dizolva complet, se adauga in vazul robotului de framantat. Peste ea se pune restul de lapte, ou, zahar, untul taiat in bucati mici, trei sferturi din cantitatea de faina. Se amesteca toate pana incep sa se omogenizeze, apoi se adauga coaja rasa de portocala, sarea si vanilia. Treptat se mai adauga si restul de faina.
Procesul de framantare nu dureaza mai mult de 20 de minute. Iti vei da seama ca aluatul este gata, cand se va desprinde cu usurinta de pe marginile vasului.
Aluatul se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul (aproximativ o ora). Cand este suficient de dospit, se intinde cu sucitorul, foaia intinsa avand 1 cm grosime.
Ulterior, cu o forma rotunda, cu diametrul de 6 – 8 cm, decupeaza aluatul. Lasa gogosile sa mai dopseasca inca 15 – 20 de minute, dupa ce sunt gata formate.
Urmeaza apoi procesul de coacere. Pentru acesta ai nevoie de o tigaie adanca, in care sa pui uleiul la incins. Gogosile trebuie sa se prajeasca circa 2 – 3 minute pe fiecare parte.
Cat sunt inca calde (dar nu fierbinti!), se trec prin zahar pudra.
3. Panna cotta
Panna cotta este unul dintre renumitele deserturi italienesti, care se bucura de o popularitate deosebit de mare. In Italia, panna cotta se serveste cu precadere la cina.
Se pare ca originea si perioada de aparitie a acestui desert sunt in continuare incerte. Chiar si asa, panna cotta este frecvent asociata cu regiunea Piedmont.
Mi se pare interesant de mentionat faptul ca panna cotta in italiana inseamna „smantana coapta”. In ciuda denumirii, trebuie sa stii ca desertul presupune un efort minim in ceea ce priveste gatitul. Totodata, nu se realizeaza cu smantana, ci cu frisca.
Reteta
Desi se intalneste in majoritatea restaurantelor romanesti, panna cotta se poate realiza cu usurinta in bucataria de acasa. Iti voi prezenta reteta traditionala, asa cum se pregatea ea initial in Italia.
In zilele noastre, acestui desert ii sunt adaugate fructe, dulceturi sau chiar si cafea. Dar ceea ce iti pot garanta, este combinarea unui dulce panna cotta cu dulceata de afine.
O grija deosebit de mare trebuie acordata ingredientului principal al acestei retete. Este vorba despre gelatina, care necesita un anumit procedeu termic de utilizare. Practic, acesta reprezinta si „secretul” unei panna cotta reusite. Dar despre acest aspect vei afla mai multe putin mai tarziu.
Acum este momentul sa descoperi care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pregati panna cotta acasa.
- 8 g gelatina
- 500 ml frisca lichida
- 50 g zahar
- o pastaie de vanilie
Mod de preparare
Iti spuneam ca ingredientul principal al acestei retete, gelatina, necesita o atentie deosebita. Altfel spus, ea trebuie lasata la inmuiat in apa rece sau in lapte. Este necesar ca lichidul sa treaca doar putin peste ea, si nu neaparat sa fie afundata in el.
Frisca lichida, zaharul si pastaia de vanilie (intreaga) se pun la foc intr-o cratita. Din momentul in care compozitia incepe sa fiarba, se mai lasa pe foc inca cel mult 5 minute, amestecand in continuu.
Dupa ce compozitia este luata de pe foc, se adauga gelatina si se amesteca, pana cand aceasta se dizolva in totalitate.
Intregul continut se varsa in forme de silicon, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa aceea se pune la frigider pentru 4 – 5 ore.
Pentru a scoate desertul din formele de silicon, acestea se pot introduce pentru cateva secunde in apa calda.