Primarii ecologisti din cateva mari orase din Franta au interzis servirea foie gras la receptiile de sfarsit de an organizate de primarii sau de institutii din subordinea primariei. Ecologistii afirma ca ratele si gastele sufera atat in perioada in care sunt indopate, cat si la sacrificare.
Foie gras – in traducere “ficat gras” – e o specialitate culinara franceza extrem de apreciata in toata lumea. Se obtine din ficat de gasca sau de rata, iar pasarile sunt hranite fortat de doua sau trei ori pe zi, astfel incat sa aiba ficatul cat mai gras.
Patru primarii – Strasbourg, Villeurbanne, Grenoble si Lyon – au interzis includerea foie gras in meniul receptiilor oficiale.
“Vrem ca mancarea de pe mesele noastre sa respecte pe deplin planeta si animalele. Acest lucru inseamna ca ne vom orienta spre alimente pe baza de plante, spre produse agricole organice” – a declarat Gregory Doucet, primarul ecologist al Lyon-ului.
Se apropie Craciunul – de regula, o perioada de receptii, petreceri si mare consum de foie gras – iar producatorii sunt socati si scandalizati de faptul ca primarii ecologisti incita la boicotarea uneia dintre cele mai cunoscute specialitati gastronomice franceze. Ei spun ca animalele nu sunt chinuite, inainte de sacrificare. “Daca ar suferi, nici n-ar mai avea ficatul gras. Politicienii astia trebuie sa se intereseze in teren care e adevarul, si apoi sa vina cu fel de fel de interdictii” – a precizat presedintele uneia dintre asociatiile de producatori de foie gras.
Cu exceptia organizatiilor pentru drepturile animalelor – ONG-uri foarte profitabile, care incearca sa impuna tot mai mult veganismul – francezii de rand sunt indignati de interzicerea foie gras, specialitate care, in mod traditional, nu lipseste de pe masa de sarbatori. Chiar si cei cu vederi pro-ecologiste spun ca exista o limita in ceea ce priveste eliminarea anumitor produse.
Monica