De ce a provocat cutremurul din Turcia-Siria atat de multe pierderi de vieti omenesti si distrugeri

In Stiri externe de ultima ora

Explicatiile seismologilor: trei factori au jucat un rol decisiv in amploarea dezastrului provocat de seismul de la frontiera turco-siriana.

Cutremurul violent, de 7,8 pe Richter, a avut loc in zorii zilei de 6 februarie. Au murit mii de oameni, atat in Turcia, cat si in Siria. Amploarea distrugerilor e un cosmar. Mii de cladiri facute una cu pamantul. Si ce a subrezit primul seism, a fost daramat de replicile care s-au tinut lant. Una dintre ele a avut 7,7 pe Richter.

Seismologii spun ca miscarea telurica a provocat atat de multe pierderi de vieti omenesti si distrugeri din trei motive principale.

  1. violenta cutremurului : a fost un seism lung (peste un minut) si puternic prin intensitatea de 7,8;
  2. ora : fiind in zori, oamenii dormeau si nu au putut reactiona, au fost pur si simplu ingropati de vii de casele prabusite peste ei.
  3. locul: Turcia e o tara cu o activitate seismica extrem de intensa. Insa in zona in care s-a produs seismul – capatul estic al faliei anatoliene – nu mai avusese loc un cutremur puternic de 200 de ani. Astfel ca tensiunea acumulata a izbucnit violent.
Citeste si aceasta stire:  Stare de urgenta in Venezuela

Nu in ultimul rand, calitatea constructiilor e, partial, unul dintre motive. Decenii la rand, in Turcia nu s-a respectat nicio norma in constructii, desi tara are un risc seismic extrem de ridicat. In ultimii ani, autoritatile turce au inasprit controalele pe santierele de constructii, iar cladirile inaltate recent sunt mai apropiate de standarde.

Mii de sinistrati, sub cerul liber, la zero grade

In multe zone rurale, afectate de seism, autoritatile locale nu au nicio solutie pentru miile de sinistrati. Oamenii ramasi fara casa si-au petrecut prima noapte de dupa cutremur sub cerul liber, imbracati doar cu ce aveau pe ei in momentul producerii seismului. Nu au primit nici apa, nici mancare. In orase, situatia e ceva mai buna; au fost amenajate centre pentru sinistrati si oamenii stau la caldura si primesc hrana.

Monica

You may also read!

Marcel Ciolacu in SUA

In vizita peste Ocean, accentul cade pe cooperarea economica si militara, precizeaza Palatul Victoria. Premierul  discuta cu partenerii americani despre

Read More...

Noi minciuni din timpul vaccinarii – firma Pfizer data in judecata de procuratura din Texas

Compania Pfizer a fost data in judecata de Procurorul-General al Statului Texas, Ken Paxton. Acesta acuza firma Pfizer ca

Read More...

Perchezitii acasa si la biroul fugarului Chereches, primarul orasului Baia Mare

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale Maramurea au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Baia Mare, in dosarul lui Catalin

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora