Ziarul american a publicat un reportaj extrem de bine documentat despre seismele din Balcani, inclusiv din Romania. Concluzia jurnalistilor americani este ca niciunul dintre guvernele care s-au perindat la putere la Bucuresti, Sofia si in alte zone cu risc seismic din Balcani, nu a reusit sa faca mai nimic in legatura cu cladirile vechi, cu risc de prabusire in caz de cutremur.
“Lectia dupa seismul din Albania : Balcanii nu sunt pregatiti pentru marele cutremur” – asa se intituleaza articolul din The New York Times. Jurnalistii americani trec in revista tragedia care a zguduit Albania recent: cutremurul de 6,4 grade din luna noiembrie, care a lasat in urma 51 de morti, sute de raniti si mii de sinistrati. Socul se estompeaza, dar drama ofera un avertisment infricosator intr-o regiune devastata si in trecut de cutremure puternice. “Expertii afirma ca zona Balcanilor nu e pregatita corespunzator pentru urmatorul seism violent” – scrie cotidianul american.
Situatia din Bucuresti
Mai ales in centrul vechi, pot fi vazute sute de cladiri cu bulina rosie, ceea ce inseamna ca respectivele imobile sunt cu risc de prabusire in caz de cutremur mare. In total, in Bucuresti sunt, oficial, 349 de structuri de mare risc. In timp ce alte sute de cladiri pot suferi daune structurale majore – noteaza The New York Times. Publicatia americana citeaza specialisti romani de la Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic, care atrag atentia ca in Bucuresti, “capitala europeana cu cel mai mare risc seismic” sunt, de fapt, peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, insumand zeci de mii de apartamente si spatii comune. Iar acestora li se adauga si restul localitatilor din Romania expuse activitatii seismice din Vrancea.
Monica
foto: Angelo Giordano