Din grupul celor 22 de tari ale Uniunii Europene care au inceput, pe 21 iunie, sa aplice acest mecanism, fac parte Austria, Belgia, Croatia, Cipru,Cehia,Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Suedia.
Unele dintre aceste tari aplica, partial, serviciile de schimb transfrontalier de informatii inca de la inceputul anului.
Doua servicii disponibile: retetele electronice si fisa medicala
Este vorba despre retetele electronice, prin care cetatenii UE isi pot lua medicamente de la o farmacie dintr-un alt stat membru. De exemplu, prin transferul electronic al retetei, un cetatean finlandez poate lua de la o farmacie din Cehia medicamentele prescrise electronic de medicul lui din Finlanda.
Al doilea serviciu disponibil se refera la rezumatul fisei medicale. De exemplu, un doctor din Luxembourg va avea acces la fisa medicala a unui turist din Cehia. Accesul la fisele electronice este foarte important, intrucat in acele documente sunt mentionate aspecte vitale privind sanatatea pacientului – cum ar fi alergiile, medicatia curenta, antecedentele medicale, interventiile chirurgicale suferite etc. In cazul unei urgente, medicul din tara in care se afla cetateanul UE poate accesa fisa lui din tara de resedinta. Pe termen lung, schimbul transfrontalier de dosare medicale va include fisa completa a pacientului, nu doar rezumatul.
Schimbul transfrontalier de dosare medicale e o parte esentiala a buna starii cetatenilor UE, pentru ca, daca sunt plecati din tara, medicul dintr-un alt stat membru poate prescrie medicatia corecta. Acest sistem salveaza vieti, tinand cont ca, intr-o situatie de urgenta, medicii au acces imediat la toate informatiile de care au nevoie pentru a sti cum sa intervina.
Monica