5 spitale din Bucuresti au fost atacate de hackeri; ministrul sanatatii, Sorina Pintea, a precizat ca unul dintre ele este spitalul clinic Victor Babes.
Activitatea in intreg sistemul medical romanesc se desfasoara cu dificultate, din cauza acestui atac. Documentele din spital sunt eliberate intr-un sistem informatic, care, daca e blocat, ingreuneaza formalitatile de internare, de eliberare a retetelor. Practic, in spitalele atacate, virusul informatic a blocat accesul la datele pacientilor, la laborator si la rezultatele analizelor, si la farmacie.
Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a anuntat ieri ministerul sanatatii ca se inregistreaza o crestere semnificativa a atacurilor cu aplicatii malitioase, la nivel national, vizate fiind sistemele informatice din spitale. Asemenea incidente au mai avut loc, dar izolat.
“Imediat am transmis o informare Directiilor de Sanatate Publica, care, la randul lor, trebuiau sa anunte spitalele despre informarea de la Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica. Din punctul meu de vedere, solutia ar fi fost pentru spitale sa aiba un dispozitiv neconectat la retea, ca solutie de back-up” – a declarat ministrul sanatatii in cursul diminetii.
Sunt atacuri de tip ransomware, adica un program malitios blocheaza accesul la fisierele stocate intr-un sistem informatic, pe care hackerii il deblocheaza doar daca primesc suma de bani ceruta.
Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica atrage atentia ca nu trebuie sa deschidem fisierele primite prin e-mail daca nu cunoastem expeditorul, nu trebuie sa accesam ofertele tentante primite pe mail ori pe retelele de socializare si in permanenta sa avem un backup al fisierelor, pe un dispozitiv care nu este conectat la retea.
Monica