Avertismentul medicilor: nu beti apa de la gheata !
Un pahar cu apa de la gheata suna extraordinar de tentant cand mercurul termometrelor depaseste 30-32 de grade. Atentie, insa ! Medicii spun ca apa rece ne poate imbolnavi si ne sfatuiesc sa bem toate lichidele la temperatura camerei. Sau sa bem chiar apa calda, pentru ca ne dispare senzatia de sete.
Efectele negative ale apei de la gheata
Apa foarte rece poate influenta negativ anumite procese care au loc in mod normal in organismul nostru. De exemplu, ne secatuieste de substante nutritive. Tinand cont ca temperatura normala a corpului e de 37 de grade Celsius, cand ingeram ceva foarte rece organismul e nevoit sa consume o cantitate exorbitanta de energie pentru a regla temperatura corpului. Aceasta cantitate de energie, atat de necesara pentru a digera alimentele si pentru a absorbi substantele hranitoare, este astfel irosita, iar organismul nostru se resimte.
De asemenea, apa de la gheata poate provoca acumularea de mucus pe tractul respirator, crescand riscul infectiilor. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, femeile se confrunta cu migrene adesea pentru ca beau apa de la gheata. S-a observat ca pe femeile care beau apa la temperatura camerei le doare capul mai rar.
Senzatia de „inghetare a creierului”
Cand mancam inghetata sau cand bem ceva rece prea repede, putem avea senzatia ca ne ingheata creierul. E valabil si la barbati si la femei. Fenomenul se numeste ganglioneuralgie sfenopalatina si este semnalul trimis de creier ca in organism ajunge, cu viteza prea mare, un aliment neobisnuit de rece pentru temperatura normala a corpului. „Inghetarea creierului” este un tip de durere de cap ce apare repede, dar dispare la fel de repede.
Monica