Ceea ce se spunea, neoficial, inca de la inceputul campaniei de vaccinare, la sfarsitul anului 2020, se confirma: vaccinul anti-COVID deregleaza ciclul lunar.
Este concluzia unui studiu recent aparut in prestigioasa revista British Medical Journal. Noul studiu a fost realizat pe 20.000 de femei si confirma studiile precedente: vaccinarea anti-COVID 19 poate influenta durata ciclului menstrual. Studiul insa subliniaza faptul ca, in cele mai multe cazuri, acest efect e temporar.
Ipoteza ca vaccinul contra COVID-19 are o influenta asupra ciclului menstrual a fost vehiculata inca de la inceputul campaniei de vaccinare, cand femei din toata lumea au scris pe retelele de socializare ca aul intarzie ciclul dupa vaccin.
Primul studiu, publicat in ianuarie 2022, a evidentiat posibilitatea unei legaturi de cauzalitate intre vaccin si intarzierea ciclului menstrual. Noul studiu, publicat de British Medical Journal, confirma aceste rezultate.
Efecte temporare
Daca au loc asemenea schimbari, acestea sunt temporare, da asigurari coordonatorul studiului, Alison Edelman. Dureaza, de regula, o luna, iar apoi calendarul reintra in normal.
Intarzierea ciclului poate genera stari de stres, fiindca femeia ar putea crede ca e bolnava sau ca e vorba de o sarcina nedorita. Unele femei sunt nemultumite ca autoritatile de sanatate publica nu le-au prevenit in legatura cu acest efect secundar. De asemenea, unele femei reclama faptul ca nu s-au facut studii suficiente inainte de inceperea campaniei de vaccianare anti-COVID 19.
Monica