La doua luni de la incendiul care a distrus mare parte din cladirea emblematica a Europei, la catedrala Notre-Dame de Paris a avut loc prima slujba, printre daramaturi si mormane de fier.
Din motive de securitate, credinciosii nu au avut acces in lacas, dar au putut urmari slujba in direct, la televizor si pe internet. Mii de oameni au stat afara, cu tablete si telefoane, si s-au rugat. La liturghie nu au participat decat aproximativ 30 de persoane, fete bisericesti de la Notre-Dame si de la alte lacasuri de cult din Franta. Toti cei aflati in interior, inclusiv preotii, au purtat pe cap casca de protectie, intrucat constructia, cat a mai ramas din ea, e fragilizata, iar parti din cupola se pot prabusi in orice moment.
A fost o slujba simbolica, prin care mai marii bisericii au vrut sa arate ca viata merge inainte
“Suntem coplesiti de emotie si dorim sa transmitem un mesaj de speranta” – a spus arhiepiscopul Parisului, Michel Aupetit, cel care a oficiat liturghia. Prelatul a marturisit ca a fost oarecum straniu sa tina slujba avand pe cap casca da santier.
Banii promisi se lasa asteptati
Imediat dupa ce a ars catedrala – unul dintre cele mai importante monumente gotice europene – bogatasii Frantei – oameni de afaceri, miliardari, patroni ai unor imperii de moda – au promis ca doneaza sume generoase, de ordinul milioanelor de euro. Pana acum insa in conturile destinate refacerii Notre-Dame nu a ajuns decat o mica parte : sub 10 la suta din cele 850 de milioane promise.
“Sunt oameni care au promis ca fac donatii, si pana la urma nu au mai dat nimic” – a declarat ministrul francez al culturii, Franck Riester.
Presedintele Emmanuel Macron a stabilit termenul de 5 ani pentru refacerea Notre-Dame, insa cel mai probabil va dura mai mult, spun specialistii.
Monica