Mare fierbere politica in Republica Moldova
Curtea Constitutionala invalideaza numirea guvernului condus de Maia Sandu
Presedintele Igor Dodon a semnat decretele de desemnare ca premier a liderei Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) si numirea guvernului condus de aceasta, dar Curtea Constitutionala a invalidat deciziile lui Dodon. Noul guvern depusese juramantul in fata parlamentului, dar Curtea a decis ca legislativul nu isi mai poate exercita atributiile, tinand cont de faptul ca mandatul sau a expirat. Deputatii au fost convocati la sedinta de Partidul Socialist (PSRM) al presedintelui pro-rus Igor Dodon si de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS si Platforma Demnitate si Adevar (PPDA). Legislativul votase si numirea socialistei Zenaida Greceanai ca presedinta a Parlamentului.
ACUM si PSRM-ul lui Dodon, o alianta nefireasca
Faptul ca Maia Sandu si Andrei Nastase (Platforma Demnitate si Adevar) – considerati forte pro-europene, de dreapta – au intrat in alianta cu socialistii lui Dodon – etichetati ca fiind pro-Moscova si anti Uniunea Europeana – ridica multe semne de intrebare. Ambele tabere sustin ca prin acest mariaj dau o lovitura oligarhilor, adica lui Vladimir Plahotniuc (Partidul Democrat), dar nu demult Maia Sandu il acuzase pe Dodon ca e omului Plahotniuc. Maia Sandu si Dodon si-au aruncat jigniri si acuzatii grele in campania pentru prezidentiale, dar reiese ca ambii au aplicat vechea zicala politica e arta compromisului.
Oricat ar parea de straniu cuplul politic Maia Sandu-Igor Dodon, marile cancelarii occidentale, dar si Rusia, sunt pe aceeasi lungime de unda: au salutat numirea guvernului si colaborarea dintre fortele pro-europene si socialisti.
Monica