O lovitură de stat militară nu este ceva ce vezi în fiecare zi, în China. Iar potrivit informațiilor difuzate de marile publicații de presă internaționale, dar și de postările de pe rețelele de socializare din China, tocmai asta se întâmplă la Beijing.
Cu câteva zile înainte de congresul partidului Comunist, la care ar fi trebuit reales, liderul chinez Xi Jinping a fost dat dispărut. Conforma informațiilor, el ar fi fost arestat la domiciliu iar puterea a fost preluată de comandantul Armatei de Eliberare a Poporului, Xu Qiliang.
Vestea dispariției a provocat freamăt la București, printre activiștii de bază ai Partidului Comunist. Dacă noul ambasador al Chinei în România, pare preocupat să refacă repare ceva din relațiile economice, prăbușite în ultimii trei ani, în care ambasador a fost un cadru de nădejde, Jiang Yu, bătrânii ideologi comuniști deghizați ca agenți de presă într-un articol recent publicat de o revistă din capitală, Chen Jin și Lin Juifen, maschează public îngrijorarea.
Pe profilele de Facebook celor doi reprezentanți ai agenției China Nouă la București nu apare nici o informație politică, sunt doar filmulețe sau fotografii despre animăluțe și alte lucruri frumoase. Nici cerberul ambasadei, Zhao Lei, numărul doi în ierarhie și cel care este responsabil de păstrarea liniei partidului, ezită să dezmintă veștile de la Beijing și are postări despre dansuri, evenimente mondene și pregătirile pentru serbarea online a Zilei Naționale a Chinei.
Dar propaganda chineză lucrează în subteran, cel puțin la București. Dacă, de fațadă, lucrurile sunt idilice, vedem doar ce e frumos în China, din punct de vedere al naturii, catastrofele produse de om sunt trecute cu vederea. Mai ales ca Chen Jin și soția sa, Lin Huifen, două ”conserve” comuniste, au la activ aproape 40 de ani de muncă în România, începută în regimul de tristă amintire al lui Nicolae Ceaușescu. Pregătirile pentru punerea într-o lumină favorabilă a Congresului Partidului Comunist Chinez sunt în plină defășurare, iar tovarășii Chen și Lin depun eforturi morale și financiare ca propaganda să funcționeze, deși cam scârțâie. Pentru că prietenii din presă ai Chinei au cam dispărut, după ce China a răspândit Covidul în lume, iar așa cum Germania s-a trezit acum că nu mai vrea să depindă economic de Rusia și nici de China, mulți așa-ziși ziariști din mediul românesc au constatat că eticheta chineză cu secera și ciocanul nu dă bine la imagine. Așa că, tovarășii de ideologie se numără pe degetele mici ale lui Chen Jin și Lin Huifen, tovarăși de la site-uri cu 2-3 accesări și bătrânei în pragul pensionării.
Pentru cei doi propagandiști chinezi de la București, o plecare a lui Xi Jinping de la putere ar fi un dezastru pentru astfel China ar deveni și pentru ei un teritoriu interzis. Potrivit informațiilor postate pe rețelele de soclializare, la Beijing începuse o nouă campanie de combatere a corupției, în urma căreia doi foști oficiali guvernamentali au fost condamnați la pedepasa cu moartea, iar alți patru au fost aruncați după gratii. Corupția este un subiect care revine la modă cam din patru în patru ani în China, iar termenul de corupție nu le e deloc străin propagandiștilor de la București, Chen Jin și Lin Huifen, care în cele patru decenii de activitate au rulat milioane de dolari prin mânuțe. Bani trimiși cu generozitate de Partid pentru a păstra imaginea bună, după căderea comunismului în România și, mai ales, după ce țara noastră a ales calea Uniunii Europene și a NATO.
Vedeam, recent, că MAE de la București a refuzat vizele pentru 14 așa-ziși delegați ai ministerului tehnologiei de la Moscova, care urmau să participe la un eveniment la București, pentru că ar fi fost de fapt angajați ai postului de propaganda Russia Today controlat direct de Kremlin. Beijingul nu este atât de discret, ci a trimis la București propagandișiti prelucrați direct în laboratoarele partidului. Așa că pentru oficina Partidului Comunist Chinez de la București, toamna se anunță cam tristă.