Complexul neolitic Stonehenge, ale carei origini sunt necunoscute si care a dat nastere multor speculatii, teorii, dar si filme artistice si documentare, e posibil sa fi fost ridicat prima data in Tara Galilor. Este concluzia arheologilor de la University College London.
Arheologii au gasit ramasitele unui stravechi monument circular din piatra, in Tara Galilor. Este posibil ca acesta sa fi fost dezmembrat si reconstruit apoi, dupa cateva sute de ani, in Anglia. De altfel, inca din 2015, expertii descoperisera ca o parte din piatra din la Stonehenge provenea de la cariera din Preseli Hills, pe coasta de vest a Tarii Galilor, la 250 de km distanta.
Acum, arheologii de la University College din Londra sunt de parere ca unele dintre blocurile de piatra au facut parte dintr-un monument si mai vechi din Tara Galilor. Ei au gasit legaturi semnificative intre Stonehenge si vestigiile din Tara Galilor. Monumentul galez are un diametru de 110 metri, la fel ca santul dimprejurul Stonehenge. In plus, ambele sunt aliniate in functie de rasaritul soarelui la solstitiul de vara. Cel putin unul dintre blocurile de piatra de la Stonehenge se potriveste in orificiile de la monumentul galez.
Stonehenge, unul dintre siturile istorice emblematice din Marea Britanie, precum si unul dintre cele mai misterioase din lume, e format dintr-un complex de blocuri de piatra, ispuse vertical si orizontal. Vin anual, in special la solstitiul de vara, milioane de turisti, din toata lumea. Nici pana in ziua de azi nu se stie de ce a fost construit complexul megalitic.
Monica