Coalitia stranie dintre fortele pro-democratice si socialisti s-a rupt. Parlamentul de la Chisinau a trantit, la vot, guvernul condus de Maia Sandu. Scandalul a izbucnit din cauza neintelegerilor legate de reformele privind modalitatea de numire a procurorului general al Republicii Moldova.
“Vom continua lupta, nu renuntam” – a declarat Maia Sandu, in fata sutelor de sustinatori adunati in fata parlamentului de la Chisinau. Lidera blocului pro-occidental ACUM crede ca lupta se da intre cei care vor sa controleze justitia si procuratura si cei care vor ca justitia sa fie libera si corecta. Atmosfera, si asa tensionata din cadrul coalitiei, a luat foc cand Maia Sandu a cerut ca, in cadrul reformelor din justitie, premierul sa aiba dreptul de a numi procurorul general. Socialistii, pe de alta parte, vor ca numirea sa fie facuta de o comisie speciala de la ministerul justitiei.
Partidele au la dispozitie 90 de zile sa incerce sa formeze un nou guvern; daca nu vor reusi, in Republica Moldova vor avea loc alegeri anticipate. Precedentul scrutin a avut loc in februarie.
Ingrijorare la Bruxelles
Numirea guvernului condus de Maia Sandu, cu sustinerea socialistilor presedintelui Igor Dodon, a fost salutata de Uniunea Europeana si de Occident, in ciuda faptului ca era o alianta contra naturii. Acum, dupa caderea guvernului, la Bruxelles toata lumea e ingrijorata. In timp ce blocul ACUM doreste ca Republica Moldova sa aiba un parcurs pro-european, socialistii lui Dodon viseaza doar la strangerea legaturilor cu Moscova. Imediat dupa votul din Parlamentul de la Chisinau, oficialii europeni nu si-au ascuns ingrijorarea. Comisarul european pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn, a scris imediat pe twitter “urmaresc cu ingrijorare ce se intampla la Chisinau”. Ca reactie la demiterea guvernului Maia Sandu, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, atrage atentia ca asteapta in continuare aplicarea reformelor de care Republica Moldova are atata nevoie.
Monica