Un studiu al Centrului de Cercetare Pew publicat joi arată că imaginea Chinei în Germania, Statele Unite şi alte ţări dezvoltate s-a degradat puternic sub conducerea preşedintelui Xi Jinping, transmite dpa.
Grupul de reflecţie american, neafiliat politic, a analizat sondaje de opinie şi alte date care indică o evoluţie “abruptă” spre negativ a părerilor despre China în ultimii zece ani, de când Xi este şef al Partidului Comunist, iar ulterior şi al statului.
Principalele motive de îngrijorare sunt legate de politicile Beijingului privind drepturile omului, puterea militară şi economia.
Cu ocazia Congresului care începe în 16 octombrie la Beijing, Xi urmăreşte să obţină, pentru prima oară în istoria partidului său, al treilea mandat la conducere. Intenţia lui era clară de mai mult timp, ca şi aceea de a-şi extinde atribuţiile, apreciază dpa.
În noiembrie anul trecut, Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez i-a deschis lui Xi calea către puterea pe viaţă, adoptând o “rezoluţie istorică” în care consemna decizia de a-l menţine “pentru totdeauna” ca “nucleu al partidului”.
Pew observă că aprecierile nefavorabile la adresa Chinei au crescut “dramatic” şi în Coreea de Sud din 2017, iar în prezent “urcă puţin” şi în Australia, în timp ce japonezii au avut păreri negative pe tot parcursul ultimului deceniu.
Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a condamnat în faţa marinarilor americani din Japonia acţiunile “perturbatoare” ale Chinei, într-un discurs citat miercuri de Reuters.
“China subminează elementele cheie ale ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus Harris în timpul unei vizite la Yokosuka, cea mai mare bază din străinătate a marinei militare americane.
“China şi-a afişat puterea militară şi economică pentru a-şi constrânge şi intimida vecinii. Şi am fost martorii comportamentului perturbator din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, iar mai recent, ai provocărilor în Strâmtoarea Taiwan”, a adăugat ea.