Împăratul Japoniei, Naruhito, a fost oficial încoronat suveran în cadrul unei ceremonii care are o vechime de aproape două milenii. Naruhito, în vârstă de 59 de ani, a început practic domnia de împărat în luna mai, în urma retragerii tatălui său, împăratul Akihitor. Ceremonia de azi a avut loc la scurt timp de la plecarea din Japonia a taifunului Hagibis care a lăsat în urmă 80 de morți. Din acest motiv, o paradă de sărbătorire a împăratului, care urma să aibă loc după ceremonia de încoronare, a fost anulată din respect pentru victimele taifunului.
La ceremoniei au asistat aproximativ 2.000 de invitaţi, printre care 70 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, printre care și președintele României, Klaus Iohannis.
Celebrarea tradiţiei ‘Sokuirei Seiden no gi’ – echivalentă încoronărilor în monarhiile occidentale – va avea loc în sălile cele mai maiestuoase ale ermeticului Palat Imperial din Tokyo, care îşi deschide porţile doar pentru astfel de evenimente. Împăratul a urcat la propriu şi simbolic pe un tron construit special cu această ocazie, numit ‘Takamikura’, şi protejat de draperii şi de un baldachin de 6,5 metri înălţime iar de aici şi-a proclama ascensiunea în funcţie înainte de a primi felicitările şi tradiţionalele ovaţii ‘banzai’ (‘viaţă lungă împăratului’).
Naruhito a purtat un costum de ceremonie brodat cu ornamente tradiţionale şi va fi însoţit de soţia sa, împărăteasa Masako, care a purtat un kimono din 12 straturi şi va urca pe un tron alăturat de dimensiuni mai mici decât cel al împăratului.
Invitaţii străini au urmărit ceremonia de o jumătate de oră prin intermediul unor ecrane instalate în salonul alăturat celui numit ‘Matsu no ma’, care din cauza dimensiunii sale reduse nu îi poate găzdui decât pe membrii familiei imperiale şi pe reprezentanţii diferitelor instituţii ale ţării.
Printre invitaţii la ceremonie figurează monarhi ai Europei, precum regele Felipe al VI-lea al Spaniei sau moştenitorul coroanei Marii Britanii, printul Charles, şi reprezentanţi guvernamentali din America, Africa, Asia şi Oceania.