Experții internaționali ai Organizației Mondiale a Sănătății au încheiat cele două săptămâni de controale în orașul chinez Wuhan, epicentrul pandemiei de Covid-19.La finalul inspecției, specialiștii au prezentat o serie de concluzii, cea mai așteptată fiind cea referitoare la locul răspândirii în lume a coronaviruslui.
Specialiștii au spus că e puțin probabil ca virsul să fi apărut ca urmare a unei scurgeri dintr-un laborator biologic din Wuhan, ci mai degrabă ar fi fost răspândit de un animal. Totuși, animalul nu a fost identificat și nici numit, așa că nu se știe clar dacă este pangolin sau liliac.
Peter Ben Embarek, șeful misiunii internaționale a Organizației Mondiale a Sănătății a spus că mai este mult de lucru pentru a se identifica sursa virsului.dar cum chinezii au avut la dispoziție un an să șteargă toată urmele și să accepte inspectorii OMS la Wuhan, presa occidentală este sceptică de faptul că se va afla vreodată adevărul.
China avansează de fake news
Mai ales că oficialii comuniști de la Beijing încearcă să deturneze concluziile anchetei și sugerează căcoronavirusul nu a pornit din Wuhan.
Embarek a mai spus că transmiterea virusului prin lanţul frigorific este o posibilitate, recomandând cercetări suplimentare, potrivit Reuters.
”Lanţul frigorific” se referă la transportul şi comerţul alimentelor congelate. China a sugerat ideea conform căreia virusul ar putea fi transmis prin alimente congelate anunţând în mod repetat descoperirea unor urme de coronavirus pe ambalajele alimentelor importate.
Cu toate acestea, Peter Ben Embarek, specialist OMS în bolile animalelor, a mai precizat că investigaţia de aproape o lună desfăşurată în Wuhan nu a schimbat în mod radical informaţiile despre pandemie.
”Ştim că virusul poate supravieţui în condiţiile care se găsesc în aceste medii reci, îngheţate, dar nu ştim exact dacă virusul se poate transmite la oameni” sau în ce condiţii, a precizat acesta în cadrul conferinţei de presă, potrivit Reuters.