Jurnalista din China care a alertat lumea cu privire la pandemia din Wuhan, premiată de Reporteri Fără Frontiere

In Stiri externe de ultima ora

Jurnalista chineză Zhang Zhan, jurnalista palestiniană Majdoleen Hassona şi Proiectul Pegasus au câştigat Premiile Reporteri fără Frontiere (RSF) pentru libertatea presei pe anul 2021, a anunţat joi organizaţia internaţională într-un comunicat.

În fiecare an, Premiile RSF pentru libertatea presei recompensează activitatea unui jurnalist sau a unei jurnaliste ori a unei instituţii media care a contribuit într-un mod semnificativ la apărarea sau la promovarea libertăţii presei în lume.

La această a 29-a ediţie, au fost acordate premii la trei categorii: curaj jurnalistic, impact şi independenţă. Şase jurnalişti şi şase instituţii media sau organizaţii de jurnalişti dintr-un total de 11 ţări s-au numărat printre nominalizări.

Premiul pentru curaj, care urmăreşte să susţină şi să încurajeze jurnaliştii, instituţiile media sau ONG-urile care dau dovadă de curaj în practica, în apărarea sau în promovarea jurnalismului, a fost câştigat de jurnalista chineză Zhang Zhan.

În ciuda ameninţărilor constante din partea autorităţilor, această avocată devenită jurnalistă a relatat despre epidemia de COVID-19 în oraşul Wuhan în februarie 2020, precizează RSF. Ea a transmis în direct pe reţelele de socializare imagini cu străzi, spitale şi familii ale bolnavilor.

Citeste si aceasta stire:  Beirutul, zguduit de explozii apocaliptice

Reportajele sale din inima primului epicentru de coronavirus au reprezentat una din principalele surse de informare independente despre situaţia sanitară din regiune. Arestată în mai, închisă în secret şi fără motiv oficial timp de mai multe luni, Zhang Zhan a fost condamnată la 28 decembrie 2020 la patru ani de închisoare, oficial pentru că ”a stârnit certuri şi a provocat tulburări”.

Pentru a protesta împotriva acestei nedreptăţi şi împotriva relelor tratamente la care a fost supusă, jurnalista a declanşat o grevă a foamei, fiind hrănită cu forţa printr-o sondă. Apropiaţii săi se tem în prezent că jurnalista ar putea muri, pentru că starea sa de sănătate s-a deteriorat grav în ultimele săptămâni.

Premiul de impact, care urmăreşte să recompenseze jurnaliştii, instituţiile media sau ONG-urile care au contribuit la îmbunătăţiri evidente în privinţa libertăţii jurnalistice, independenţei şi pluralismului, sau au sporit conştientizarea în legătură cu aceste chestiuni, a fost acordat Proiectului Pegasus.

Proiectul Pegasus este o anchetă publicată de un consorţiu internaţional format din peste 80 de jurnalişti de la 17 media din 11 ţări, coordonat de organizaţia Forbidden Stories, cu sprijinul tehnic din partea Security Lab din cadrul Amnesty International, reaminteşte RSF.

Citeste si aceasta stire:  Arabia Saudită urmează să execute un minor care a protestat în stradă

Pe baza unei scurgeri de peste 50.000 de numere de telefon, această anchetă a dezvăluit în special cum un număr de aproape 200 de jurnalişti au fost spionaţi de regimuri autocratice, dar şi de regimuri democratice, care au cumpărat licenţe pentru a folosi tehnologia Pegasus.

You may also read!

Varianta Omicron va lua locul Delta; inca nu stim daca e bine sau rau

Savantii sud-africani implicati in secventierea noii variante a SARS-CoV-2, Omicron, sunt convinsi aproape suta la suta ca noua formula

Read More...

Messi castiga al 7-lea Balon de Aur

Fotbalistul argentinian Lionel Messi intra in cartea recordurilor fotbalistice. A castigat pentru a saptea oara Balonul e Aur. ''Acest premiu

Read More...

Doctorita care a identificat Omicron afirma ca simptomele difera fata de varianta Delta

Dr Angelique Coetzee, medic, presedinta Asociatiei Medicale din Africa de Sud, a fost primul doctor care a observat ca

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora