Iohannis incearca sa calmeze spiritele: Romania nu se intoarce la vechea securitate de dinainte de ‘89

In Stiri de actualitate din Romania

Preşedintele Iohannis a declarat ca in domeniul securitatii nationale e necesara o legislatie moderna, iar aparitia in presa  a unui prim draft al proiectelor de modificare a reglementarilor actuale a fost o greseala.

De cateva zile, scena politica din Romania e agitata intrucat proiectul privind noile legi de securitate nationala a ajuns in presa, iar unele puncte au starnit controverse aprinse. Proiectul va fi dezbatut si modificat in Guvern, in CSAT si in Parlament, afirma Klaus Iohannis. Asadar, scurgerea lor in presa, inainte de varianta definitiva, este o eroare, crede presedintele. Intr-o conferinta de presa, la Buzau, Iohannis a parut deranjat mai degraba de faptul ca propunerile au ajuns in presa, subliniind faptul ca acestea “nu sunt destinate publicului larg”.

“Noi avem anumite legi pe domeniul securitatii nationale care au fost facute la inceputul anilor ’90, cand democratia a fost noua, s-a incercat sa se construiasca institutii moderne, europene, care respecta drepturile cetateanului, insa, in timp, stim ca lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost intocmit cate un proiect pe aceste legi. Acum ne aflam in faza in care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg. Este un prim draft care urmeaza sa fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urma de Parlament” – a explicat Iohannis. Presedintele insista ca nu exista motive de ingrijorare si ca nu-si doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati sau o restrangere a drepturilor cetatenilor. Printre cei mai vocali critici ai documentului care circula in presa este liderul AUR, George Simion, care a solicitat clarificari din partea SRI, SIE, STS, MAI si MAPN.

Citeste si aceasta stire:  Iohannis a promulgat legea bacșișului

Punctele controversate si ingrijoratoare

Serviciile de informatii vor avea puteri sporite, iar angajatii lor un fel de superimunitate, potrivit proiectului. In plus, daca se aproba in actuala varianta, noile prevederi arata ca atat autoritatile si institutiile publice si firmele, cat si oamenii obisnuiti vor fi obligati sa acorde sprijin serviciilor secrete. De asemenea, Parlamentul ar urma sa nu mai aiba niciun cuvant de spus in procedura de demitere a directorului SRI. Daca va fi cazul ca personalul SRI sa fie anchetat, acest lucru se va face doar cu un numar limitat de procurori, anume desemnati. In plus, SRI ar urma sa aiba dreptul sa-si creeze o intreaga retea de firme si chiar de asociatii si organizatii din societatea civila.

Monica

You may also read!

Ucraina dorește ca aliații săi să doboare rachetele lansate spre teritoriul sau; discuția vizează și România

Ucraina vrea sa aiba acelasi tratament ca Israelul: aliatii sai sa intercepteze si sa doboare rachetele lansate de rusi

Read More...

Revolut cere Meta să despagubeasca victimele fraudelor

Banca online britanică Revolut a cerut companiei Meta să le despagubeasca pe victimele fraudei, si nu doar sa puna

Read More...

Cod de conduita pentru site-urile de relații sentimentale

In Australia a intrat in vigoare un cod de conduita pe platformele frecventate de cei care sunt in cautarea

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro