Liz Truss va conduce guvernul Marii Britanii

In Stiri externe de ultima ora

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, a anunţat luni această formaţiune, relatează Reuters.

Ministru de externe în guvernul lui Johnson, Liz Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Johnson şi-a anunţat demisia în iulie, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcându-se de atunci prin susţinerea fermă faţă de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit.

Liz Truss este decisă să suspende Protocolul nord-irlandez, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în cazul în care ea va ajunge la conducerea executivului de la Londra, relatează vineri euractiv.com.

Oficiali britanici susţin că există deja condiţiile necesare pentru activarea articolului 16, prin care Protocolul poate fi suspendat dacă acesta cauzează ”dificultăţi economice, sociale sau de mediu care tind să persiste” sau ”perturbări ale comerţului”.

Citeste si aceasta stire:  Revoluție în Kazahstan: Armata a deschis focul împotriva protestatarilor, Rusia trimite trupe

Suspendarea Protocolului nord-irlandez ar fi o măsură populară în rândul parlamentarilor conservatori.

În luna iunie, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a prezentat un proiect legislativ prin care se încearcă denunţarea unilaterală a Protocolului. Textul are sprijinul majorităţii în Camera Comunelor, dar este probabil să fie modificat substanţial de Camera Lorzilor, acolo unde Partidul Conservator nu dispune de o majoritate.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

You may also read!

Tentativa de asasinare a lui Trump: Secret Service isi recunoaste esecul

Directoarea Kimberly Cheatle a fost audiata de o comisie din Congres, la cererea republicanilor, care vor lamuriri legate de

Read More...

Esec total: Kamala Harris a incercat sa-i convinga pe sponsori sa reia platile

O video-conferinta, la care vicepresedintele SUA, Kamala Harris, a incercat sa-i convinga pe marii donatori ai partidului Democrat sa

Read More...

Numaratoarea inversa pentru Jocurile Olimpice de Vara de la Paris

Instalarea sportivilor în satul olimpic, ultimele pregătiri pe malurile Senei, începerea reuniunii Comitetului Executiv al CIO: familia olimpică se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro