Premierul britanic Boris Johnson îi va cere reginei Elisabeta a II-a să suspende Parlamentul, la câteva zile după ce aleșii britanici vor reveni din vacanță, în septembrie, potrivit presei de la Londra.
UPDATE Regina a acceptat cererea guvernului și a decis suspendarea Parlamentului pe o perioadă de cinci săptămâni.
Suspendarea Parlamentului ar urma să aibă loc cu doar câteva săptămâni înainte de termenul limită privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pe 31 octombrie. Astfel, potrivit observatorilor politici, discursul Reginei prin care va prezenta planurile de viitor ale guvernului va avea loc pe 14 octombrie. Conform acestei strategii a premierului britanic, parlamentarii nu vor mai putea adopta vreo lege care ar putea bloca decizia lui Boris Johnson de a scoate cu orice preț Marea Britanie din Uniunea Europeană, cu sau fără un acord. Susținătorii campaniei de rămânere a Regatului Unit în UE califică această strategie a lui Johnson drept îngrozitoare și amenință că vor vota pentru demiterea actualului guvern.
Mai mulți parlamentari din Opoziție s-au coalizat în încercarea de a bloca un posibil Brexit fără acord și au anunțat că vor recurge la toate căile posibile pentru a împiedica planul lui Boris Johnson. Însă, apreciază analiștii politici, dacă parlamentul va fi suspendat pe 10 septembrie, așa cum se preconizează, opozanții premierului vor avea la dispoziție doar câteva zile pentru a-și promova plalurile.
Vicepreședintele Partidului Laburist, de Opoziție, Tom Watson, a scris pe o rețea de socializare că ideea lui Boris Johnson este un afron scandalos adus democracției britanice. Iar premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că membrii Parlamentului trebuie să se unească pentru a opri acest plan, săptămâna viitoare, sau vor “intra în istorie ca un Parlament întunecat pentru democrația britanică”.
În mod normal, Parlamentul este suspendat pentru o scurtă perioadă de timp înaintea începerii unei noi sesiuni parlamentare. Decizia este luată de regină, la sfatul premierului. O sesiune parlamentară durează, în mod normal, un an, dar actuala sesiune se întinde deja pe parcursul a doi ani, de la alegerile parlamentare din iunie 2017. Atunci când Parlamentul este suspendat nu se susțin dezbateri și nu se votează, iar legile care nu au reușit să treacă prin Parlament sunt abandonate. Actul este diferit de dizolvarea Parlamentului, care presupune ca toți parlamentarii să renunțe la posturi și să se pregătească de alegeri anticipate. Ultimele două dăți când Parlamentul a fost suspendat a fost pe o perioadă de patru, respectiv 13 zile. De data aceasta, dacă lucrurile merg așa cum dorește premierul, Parlamentul va fi suspendat timp de 23 de zile.