Filmul “Nomadland” este marele câştigător al celei de-a 93-a gale de decernare a premiilor Oscar, după ce s-a impus la categoriile “cel mai bun film”, “cea mai bună regie” (Chloe Zhao) şi “cea mai bună actriţă în rol principal” (Frances McDormand). Gala a avut loc duminică seară, la Los Angeles, într-un eveniment în formatul fizic al ceremoniei de la Hollywood după o îndelungată pauză provocată de pandemia de coronavirus.
Cineasta chineză Chloe Zhao, care locuieşte de mulţi ani în Statele Unite, a câştigat premiul Oscar pentru regie cu filmul “Nomadland”, devenind prima femeie asiatică şi doar cea de-a doua femeie din istorie care obţine acest trofeu – după Kathryn Bigelow pentru “The Hurt Locker”.
My Octopus Teacher, câștigător în fața lui Colectiv
Chloe Zhao a spus că filmările de la “Nomadland”, un film despre o comunitate de americani care trăiesc în stil nomad, locuind şi deplasându-se în rulote în partea de vest a Statelor Unite, a reprezentat pentru ea “o călătorie nebunească şi unică în viaţă”. Cineasta chineză a vorbit în discursul ei despre copilăria petrecută în China, unde a fost învăţată să creadă că “oamenii, la naştere, sunt în mod natural buni”.
“My Octopus Teacher” s-a impus la categoria “cel mai bun lungmetraj documentar”, la care a fost nominalizat şi filmul românesc “colectiv”, regizat de Alexander Nanau.
Alături de “The Father” (actor în rol principal şi scenariu adaptat), şi alte filme au câştigat câte două trofee: “Judas and the Black Messiah” (actor în rol secundar şi cel mai bun cântec original – “Fight For You”, interpretat de H.E.R.), “Sound of Metal” (cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet), “Mank” (cea mai bună scenografie şi cea mai bună imagine), “Soul” (cel mai bun lungmetraj animat şi cea mai bună coloană sonoră), “Ma Rainey’s Black Bottom” (machiaj/coafură şi costume).