România a făcut recent un pas important în politica sa de sănătate publică prin adoptarea unei legislații stricte care vizează interzicerea publicității pentru toate produsele din tutun, vaping și nicotină.
Inițiativa apartine PNL-istului Gigel Știrbu si vizează protejarea tinerilor de pericolele asociate consumului de tutun și alte produse cu nicotină si a fost aprobata de Camera Deputatilor. Astfel, publicitatea explicită la ţigări electronice, de tip vape sau dispozitivele cu tutun încălzit va fi interzisă. Nici un astfel de panou publicitar nu va putea apărea în şcoli, clinici şi spitale şi la o distanţă mai mică de 200 de metri. In Romania se constata o crestere a consumului de tutun încălzit în rândul copiilor și adolescenților. De acum producătorii vor fi obligaţi să aplice pe ambalajele ţigaretelor electronice mesaje de avertizare.
„Se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) difuzată în cadrul programelor de radiodifuziune şi televiziune, pe biletele de călătorie pentru transportul public” – prevad noile reglementari.
Deși România este parte a Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului din 2006, a adoptat cu întârziere măsuri stricte de combatere a fumatului din cauza lobby-ului destul de puternic al producătorilor de tutun. Creșterea gradului de conștientizare a pericolelor fumatului pasiv și presiunea internațională au condus în cele din urmă la schimbări.
Dar abia în martie 2016 Romania a adoptat o lege care interzice fumatul în spațiile publice închise, la locurile de muncă și în locurile de joacă pentru copii. La aceasta s-a adăugat transpunerea Directivei europene privind produsele din tutun care reglementează produsele din tutun și vaping.
Monica