Meteorologii anunta ca la noapte (duminica spre luni) se vor inregistra depuneri de praf saharian la noi in tara.
Acest fenomen meteo exceptional e provocat de omasa de aer puternica, venita din sud, care aduce temperaturi de primavara si o mare concentratie de praf saharian in atmosfera.
La inceput, praful saharian se va depune in regiunile vestice, nord-vestice si la munte. Apoi, si in restul tarii.
E periculos ?
Potrivit cercetatorilor americani, daca e inhalat, acest praf poate irita caile respiratorii si poate provoca probleme respiratorii in cazul persoanelor care sufera de afectiuni bronsice. Aceiasi specialisti spun ca acum, in perioada pandemiei, pentru ca toata lumea poarta masca, suntem mai feriti de particulele de praf saharian.
An de an, praful din dunele celui mai mare desert din lume se ridica in atmosfera, deasupra Atlanticului, pentru a hrani oceanele cu nutrientii de care sistemul marin duce lipsa, mai ales fierul, care e esential pentru cresterea plantelor. De aici si culoarea rosie a prafului saharian.
Perioada 6-9 februarie
Agentia de Meteorologie anunta ca circulatia aerului, preponderent din sectorul sudic, favorizeaza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incarcate cu particule de praf de origine sahariana, indeosebi catre sudul, centrul si sud-estul Europei, inclusiv deasupra Romaniei. In aceasta perioada, in tarile de la vest si sud-vest de tara noastra, se semnaleaza precipitatii, astfel incat concentratia particulelor de praf care urmeaza sa ajunga deasupra Romaniei va fi redusa. Depunerile de praf in tara noastra vor putea fi observate in zonele si intervalele cu ploaie, cel mai probabil in noaptea de duminica spre luni, 7/8 februarie in regiunile vestice, nord-vestice si la munte.
Monica