A intrat in vigoare o exceptie de la regulile privind folosirea telefonului mobil de catre conducatorii auto, in mers. De acum nu vor mai fi amendati, daca folosesc functia hands-free.
Potrivit Ordonantei Guvernului 11/2019, intrata in vigoare anul trecut, folosirea telefonului mobil la volan era sanctionata cu amenda. Acum, Parlamentul a adoptat un document, care da liber soferilor la mobil, dar numai cu conditia sa foloseasca hands free.
Controverse privind relaxarea acestei reguli
E o decizie controversata. Mai multi specialisti sunt de parere ca soferii ar putea deveni neatenti din cauza telefonului si, intr-o fractiune de secunda, se pot produce accidente soldate cu morti si raniti.
Chiar si cu hands-free, fara sa atinga telefonul, conducatorul auto si-ar putea pierde concentrarea si, distras de ceea ce aude sau vorbeste, sa piarda controlul asupra volanului. Potrivit unor experti occidentali, vorbitul la telefon, chiar si folosind hands-free, echivaleaza cu a conduce masina sub influenta alcoolului.
Pentru ca in noul cod rutier folosirea accesoriului sau aplicatiei hands-free nu era mentionata, in niciun fel, acum a fost adoptata o clarificare, prin care conducatorul auto are voie sa vorbeasca la mobil, daca nu atinge aparatul.
“Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla in timpul deplasarii pe drumurile publice, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive tip «maini libere»”, asa suna completarea adusa legii.
Legea a fost promulgata acum doua zile de presedintele Klaus Iohannis.
Vor fi in continuare amendati conducatorii auto care, in timpul deplasarii pe drumurile publice, tin in mana telefonul mobil sau orice dispozitiv cu functie de inregistrare ori redare text, foto sau video, cand sunt la volan.
Pericol pe sosea
Dupa cum scrie British Medical Journal, condusul masinii si vorbitul la telefon, simultan, creste riscul de accidente de patru pana la noua ori, chiar si atunci cand se foloseste un dispozitiv
Monica