Mai multe formatiuni conservatoare, membre ale Partidului Popular European (PPE), au lansat un demers vizand excluderea FIDESZ, partidul premierului maghiar Viktor Orban. Deocamdata, opt partide conservatoare din 7 tari i-au cerut oficial lui Joseph Daul, presedintele PPE, sa initieze excluderea FIDESZ. Un alt scenariu vehiculat ar fi suspendarea temporara.
Orban si Bruxelles-ul sunt in razboi
Animozitatile dintre premierul Ungariei si mai marii Uniunii Europene au inceput inca de acum cativa ani, mai exact de la criza refugiatilor. Orban a refuzat categoric sa primeasca migranti ilegali musulmani in Ungaria si a condamnat in termeni duri politica UE de impunere a cotelor de refugiati. Premierul maghiar spune mereu ca problemele demografice ale Europei nu se rezolva prin primirea refugiatilor musulmani si ca Ungaria a ramas printre putinele tari europene care apara crestinismul si sunt o stavila in calea islamizarii Europei, orchestrata de miliardarul George Soros si sustinuta de bunul amic al acestuia, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acest tip de discurs ii asigura popularitatea acasa, dar, la Bruxelles, Orban a devenit oaia neagra.
Acuzat de derapaje anti-democratice
Comisia Europeana acuza Ungaria ca nu respecta normele clubului comunitar in materie de refugiati si cereri de azil si ameninta cu asa-numita optiune nucleara, activarea articolului 7, prin care un stat membru poate ramane fara drept de vot, daca incalca valorile statului de drept.
In pragul europarlamentarelor, FIDESZ ar putea fi exclus din PPE
Picatura care a umplut paharul este campania anti-Juncker. Budapesta a fost impanzita de afise cu fotografia celor doi, Juncker si Soros, insotite de textul “Si tu ai dreptul sa stii ce se pregateste la Bruxelles”, aluzie la ceea ce FIDESZ considera a fi o conspiratie menita sa oblige tarile membre UE sa primeasca refugiati.
Popular europenii se gandesc ca Orban e o povara electorala si ca alegatorii ar putea fugi de un partid care tolereaza comportamentul lui Orban. Opt partide conservatoare din 7 tari – Finlanda, Suedia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Grecia si Portuglia – au trimis sefului PPE o scrisoare, in care ii cer sa initieze procedura de excludere a FIDESZ. Un rol decisiv insa joaca Germania, iar Angela Merkel nu e adepta deciziilor radicale. In plus, exista voci care afirma ca, daca Orban e dat afara ori suspendat, gestul acesta nu va face decat sa dea munitie populistilor si euroscepticilor.
PPE este cel mai puternic partid din Parlamentul European, iar potrivit sondajelor de pana acum, si dupa scrutinul din luna mai ar urma sa-si pastreze prima pozitie.
Madalina Vasiliu